Најновије вести

Борељ: Наставак дијалога Београда и Приштине до краја јуна

Шеф дипломатије Европске уније, Жозеп Борељ, најавио је да ће се нова рудна дијалога Београда и Приштине одржати пре краја јуна јер је нова власт у Приштини тражила додатно време да се упозна са ситуацијом ис претходних рунда дијалога.

 

 

Не можемо да одемо на одморе без наставка дијалога. Договорили смо се да пре краја јуна имамо нови састанак. Надам се да ће до тада имати све потребне информције и да ће доћи припремљени у Брисел”, поручио је Борељ.

Борељ је за следећу недељу најавио да ће организовати традиционалну вечеру за лидере Западног Балкна у Бриселу.

”На вечери ћемо размотрити целу политичку ситуацију на Западном Балкану. Западни Балкан је велики геополитички проблем. Регион је део проблема и део решења. Морамо да га сагледамо из геополитичког угла и то ћемо урадити и следеће недеље са свим лидерима са Западног Балкан”, каже Борељ.

Он је током данашњег састанка Савета ЕУ и дебате о Западном Балкану позвао ЕУ министре да представе конкретне предлоге за јачања ЕУ ангажмана у региону.

”Нећемо чекати још две године, нити два месеца, пре него што ставимо Западни Балкан поново на ЕУ агеду. Пре лета поново ћемо разговарати и размотрићемо предлоге земља чланица. Сада је тренутак да искористимо моментум да се више ангажујемо са регионом”, поручио је Борељ.

Он наглашава да су се министри спољних псолова ЕУ током стратешке дебате о Запдном Балкану сложили у оцени да “регион има специјалну улогу у Европи и за Европу”.

“Сагласни смо да је Западни Балкан регион од кључне геостратешке улоге за ЕУ. Наша посвећеност Западном Балкну мора да буде видљива и то се не сме доводити у питање”, каже Борељ.

Поред јасне ЕУ песпективе региона, из Брисела стиже порука о жељи за јачањем политичког ангажамана са партнерима на Западном Балкану по питањима борбе против пандемије, економске сарадње, повезивања, одбрани од спољних утицаја и дезинформација.

Истовремено, стиже и порука о потреби за убрзањем европских реформи на Западном Балкану и јачању позитивног и конструктивног наратива када је у питању ЕУ у региону, али и Западни Балкан у ЕУ.

У Савету ЕУ закључују да Србија и Црна Гора морају брже да напредују у својим приступним процесима, али да у овом тренутку нема конкретних информација о могућности отварања нових поглавља са Србијом у јуну.

Подели на: