Најновије вести

Борељ о ситуацији на КиМ: Једина платформа за нормализацију односа је дијалог

Високи представник Европске уније Жозеп Борељ позвао је на деескалацију на северу КиМ и повратак дијалогу. Поручио је да починиоци оружаних напада не смеју бити некажњени и позвао “Београд да повуче безбедносне снаге са административне линије”.

 

 

Са партнерима и савезницима разговарамо о тренутној ситуацији на северу Косова која пре свега захтева деескалацију и стабилизацију безбедносне ситуације”, рекао је Борељ у разговору са новинарима.

Шеф европске дипломатије је оценио да је прошлонедељне заплена оружја и опреме “веома озбиљна” и нагласио да је “гомилање српске војске на административној линији веома забрињавајуће и мора се одмах зауставити”.

“На европском континенту нема места за гомилање оружја и снага безбедности. Те снаге треба да се повуку”, поручио је Борељ.

Високи представник је истакао да починиоци оружаних сукоба не могу бити бити некажњени и да се морају суочити са правдом.

“Морамо се вратити ситуацији у којој стране разговарају у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, који је једина платформа за нормализацију њихових односа”, рекао је Жозеп Борељ.

Подели на: