Најновије вести

Борељ: ЗСО договорен Бриселским споразум, Приштина да га примени

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да Приштина без одлагања треба да примени одредбу Бриселског споразума о успостављању Заједнице српских општина.

 

 

У писаном одговору на питање посланика Европског парламента Жозеп Борељ је написао да “успостављање Заједнице српских општина договориле су обе стране, Бриселским споразумом 2013. године. Споразум је ратификовао косовски парламент и Приштина треба да испуни своју правну обавезу и примени је без одлагања”.

Борељ је подсетио да обе стране морају да испуне све своје међународне правне обавезе и примене преостале споразуме.

“Оне такође морају да учине суштинске напоре да постигну свеобухватни правно обавезујући споразум о нормализацији односа што је кључну на њиховом европском путу”, рекао је Борељ.

Високи представник ЕУ је рекао и да ЕУ придаје велики значај владавини права, заштити основних права и слобода, укључујући права невећинских заједница и веерске слободе и да пажљиво прате стање у тим областима на Косову.

ЕУ је континуирано подсећало косовске институције да треба без одлагања и у потпуности да примене пресуду Уставног суда о власништву манастира Дечани над земљиштем.

Подели на: