петак, 18. јуна 2021. | 01:12

Бранко Радеч – Дар Панчеваца Космету

Удружење „Солидарност“ у борби против сепаратизма

Панчевачко удружење „Солидарност“, о којем говори књига, одиграло је веома важну и пресудну улогу у раскринкавању и рушењу сепаратистичких тежњи, како у Војводини тако и на Косову и Метохији
Недавно је у издању Културно-просветне заједнице Србије објављена монографија аутора Бранка Р. Радеча „Дар Панчеваца Космету“ која говори о политичким, патриотским и хуманитарним активностима панчевачког Удружења за помоћ Косову и Метохији „Солидарност“ у периоду преломних догађаја за Српство у времену од 1988. до 1998. године. Књига је рађена на основу оригиналних докумената и конкретних података које је аутор сакупљао и сачувао сву документацију у вези деловања Удружења „Солидарност“ чији је један од оснивача и сам био.

Крчење пута вишестраначком животу
Монографија је намењена свим читаоцима а посебно политичким активистима деведесетих година у Панчеву, Јужном Банату, Војводини и Србима са простора Косова и Метохије ради подсећања на период пре рата 1999. године. Циљ аутора је, поред осталог, био и да остане забележено како су у једном немирном времену Панчевци свестрано помагали Србе са Косова и Метохије. -Широј јавности је мање познато да је идеја доношења српског националног програма (у новијој историји) потекла управо из панчевачке вароши. Ова идеја је усвојена је 23. јула 1989. године на Скупштини Удружења „Солидарност“ из Панчева, а предлог је изнео Коста Булатовић из Косова Поља. Све ово је пренео лист „Панчевац“. Касније су се многе партије дичиле овом идејом као својом, каже Радеч. Суштина доприноса Удружења „Солидарност“ је, поред осталог, у крчењу пута вишестраначкој демократији код нас, истиче Радеч. -Управо од дела „Солидарности“ настаје прва политичка партија Демократске странке Слобода, 14. Јануара 1990. године. Потом се оснивају Демократска странка, Странка народне обнове и Радикална странка. Оснивање ових партија довело је до тога да се странка Слободе угаси, истиче наш саговорник.

Порајине су се понашале као да су републике
Удружење грађана „Солидарност“ основано је на захтев многобројних грађана Панчева и околних места и једног борја грађана из Ковачице, Ковина и Београда. Већина тих грађана, учесника бројних митинга бирила се против аутономашко- бирократске политике која је на крају срушена. На поменутим митинзима грађани су се такође борили и за сређивање стања на Косову и Метохији и била је против притисака на Србе који су се још тада исељавали из јужне српске покрајине. – У тадашњој Југославији су покрајине Војводин а и Косово и Метохија биле у саставу републике Србије, али су биле заступљене у органима федерације, исто као и остале репуб лике. То је Србију ометало да буде равноправна са осталим републикама у саставу федералне државе. Покрајине су се понашале као да су и оне републике, па је за Србију све то било не прихватљиво, напомиње Бранко Радеч. Трећа књига Бранка Радеча „Дар Панчеваца Космету“ је збирка докумената о деловању панчевачке „Солидарности“ која је рецензента књиге, академика Косту Чавошког, изнова уверила колико је заборав опак и поган. – У њој сам изнова наишао на в елики број имена људи које сам лично сусретао или сам чуо за њих, а да су многа од тих имена у мом сећању била прекривена велом заборава. Захваљујући овој вредној књизи, сада ће тај вео не само у мом сећању него и у сећању многих читалаца ове књиге бити разоткривен, каже Коста Чавошки. Писање историје појединих градова, области па и државе започиње скупљањем докумената и састављањем хро ника догађаја. Свако ко буде писао историју Панчева и Јужног Баната од 1988. до 1998. године мораће најпре да проучи ову књигу, каже Чавошки. –Панчевачко удружење „Солидарност“ одиграло је веома важну и пресудну улогу у раскринкавању и рушењу сепаратистичких тежњи, како у Војводини тако и на Косову и Метохији, каже други реце нзент књиге, дугогодишњи новинар и уредник РТВ Панчева, Мирко Ковачевић који такође препоручује ову јединствену монографију.
С.Ђукић

Подели на: