Најновије вести

Бриселска декларација: Убрзати интеграције, Београд и Приштина да примене споразуме

Европска унија позива на убрзање процеса приступања Западног Балкана том блоку и тражи од Београда и Приштине брз напредак у нормализацији односа и да у потпуности, без даљих одлагања или предуслова, примене постигнуте споразуме, укључујући споразум о путу ка нормализацији односа и његов имплементациони анекс, наводи се у објављеној декларацији, с којом се усагласила и Србија.

 

 

На самиту лидера ЕУ и Западног Балкана, на којем је Србију представљала премијерка Ана Брнабић усвојена је “Бриселска декларација”.

У декларацији се тражи потпуно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и напомиње да ће ЕУ брзо испитати предлоге изнете у Плану раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.

ЕУ наставља да у потпуности подржава напоре високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања западног Балкана Мирослава Лајчака, наводи се.

ЕУ очекује “конструктиван ангажман” Београда и Приштине, стоји у декларацији, “у доброј вери и духу компромиса” да би се постигао брз напредак у нормализацији њихових односа, што је критично важно за сигурност и стабилност целог региона и за осигурање да две стране могу да напредују на европском путу.

“Позивамо стране да, без даљих одлагања и предуслова, потпуно спроведу Споразум о путу нормализације и његов Анекс за имплементацију, као и све претходне споразуме”, наводи се у декларацији.

Урсула фон дер Лајен: Београд и Приштина да испуне своје обавезе
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да Београд и Приштина треба да испуне своје обавезе у оквиру дијалога са ЕУ и поздравила “важне кораке” које су они направили ове године постигавши Охридски споразум.

Фон дер Лајен је на конференцији за новинаре, након самита ЕУ – Западни Балкан, поздравила смањење тензија на северу КиМ, нарочито кораке постигнуте по питању регистарских таблица, електричне енергије и припрема за ванредне општинске изборе.

Како се додаје, од Београда и Приштине се очекује да наставе да улажу континуиране напоре за смиривање напетости у складу са захтевима ЕУ и да се уздрже од једностраних и некоординисаних акција, које би, упозорава се, могле да доведу до даљих тензија и насиља, као и реторике која не води нормализацији односа.

Због све компликованијег географског окружења, којим доминира рат у Украјини и које је снажно обележено кризом на Блиском истоку, угрожена је европска и глобална безбедност и то у окружењу показује “важност јединства и сврхе унутар европске породице”. Такође, наводи се и важност стратешког партнерства између ЕУ и Западног Балкана којима се успостављају још ближе везе и боље интегрисана сарадња са ЕУ, на основу заједничких принципа и вредности.

Позива се на убрзање процеса придруживања
У тексту се потврђује пуна и недвосмислена посвећеност ЕУ перспективи чланства Западног Балкана у том блоку и позива на убрзање процеса придруживања, на основу “кредибилних реформи партнера, поштених и строгих услова и и начела властих заслуга, што је у нашем узајамном интересу”.

Мишел: Западни Балкан је део Европе
Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да је идеја да се да подстицај односима између Западног Балкана и ЕУ. Он је рекао да је на самиту пре свега истакнуто да је Западни Балкан део Европе.

“Желели бисмо само да потврдимо ЕУ перспективу за шест земаља Западног Балкана. И желимо да ојачамо сарадњу у свим областима. А овде говоримо о концепту постепене интеграције о коме смо могли да разговарамо у врло практичном смислу са нашим колегама са Западног Балкана”, рекао је Мишел.

Шарл Мишел је додао да, не чекајући коначну одлуку о проширењу, Западни Балкан се може приближити нама у ЕУ”.

Подсетио је на План раста који је представила Европска комисија и истакао да је реч о веома корисном инструменту.

ЕУ поздравља напредак који су партнери са Западног Балкана постигли на својим путевима ка ЕУ од Самита ЕУ – Западни Балкан у Тирани.

“Будућност Западног Балкана је у нашој Унији”, поручује се у документу. Напомиње се да ЕУ има за циљ да приближи Западни Балкан ЕУ, припремајући терен за приступање и доносећи конкретне користи његовим грађанима већ током процеса проширења, и наводи да ЕУ, у ту сврху, намерава да истражи додатне мере у смеру даљег напретка ка постепеној интеграцији.

“Надовезајући се на ревидирану методологију, ЕУ подсећа на позив Европског савета да се још унапреди постепена интеграција региона већ током самог процеса проширења, и то на реверзибилан начин, заснован на заслугама”, наводи се у декларацији.

Охрабрује се регион да појача корак реформи у вези са ЕУ
Како се додаје, у том контексту циљ недавне комуникације ЕК о новом Плану раста за Западни Балкан је да убрза социо-економску конвергенцију између Западног Балкана и ЕУ и охрабри регион да појача корак реформи у вези са ЕУ и унапреди регионалну економску интеграцију кроз заједничко регионално тржиште, на основу правила и стандарда ЕУ.

Наводи се да је ЕУ спремна да размотри предлоге изнете у Плану раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.

ЕУ примећује да су изнети предлози предмет усклађивања Западног Балкана са јединственим тржиштем ЕУ и отварања релеватних сектора и подручја свим његовим суседима, у складу са заједничким регионалним тржиштем, док се истовремено потпуно чувају интегритет јединственог тржишта ЕУ и једнаки услови за све.

ЕУ истиче да је потребно да се партнери са Западног Балкана определе за инклузивну регионалнну сарадњу и јачање добросуседских односа, укључујући са државама чланицама ЕУ.

Борељ: ЕУ позива на убрзање процеса придруживања земаља Западног Балкана
Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ саопштио је да ЕУ позива на убрзање процеса придруживања земаља Западног Балкана европском блоку.

“Поново потврђујемо нашу пуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у Европској унији и позивамо на убрзање процеса придруживања”, навео је Борељ на Иксу.

Поздравља се одлучност партнера са Западног Балкана да поштују средишње европске вредности и принципе и да се према њима обавежу, у складу са међународним правом.

Потребна су и трајна и неповратна реформска постигнућа у области владавине права, функционисања демократских институција, економије и реформе јавне управе.

Брз напредак ка потпуном усклађивању са заједничком политиком ЕУ
“Заједничка визија будућности укључује заједничке вредности и заједничку одговорност. Док продубљујемо нашу сарадњу са партнерима, поново апелујемо на њих да остваре брз и сталан напредак ка потпуном усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ (ЗСБП), укључујући у погледу рестриктивниих мера, и да делују у складу са тиме”, наводи се у декларацији.

Похваљују се партнери са Западног Балкана који, како се оцењује, већ показују своју стратешку посвећеност тиме што се у потпуности уклађују са ЗСБП и охрабрују они који то нису урадили да следе њихов пример. Истиче се и важност побољшаног спровођења рестриктивних мера и спречавања њиховог заобилажења.

ЕУ и даље најближи партнер региона
Указује се и да је ЕУ и даље најближи партнер региона, главни инвеститор и трговински партнер, као и главни донатор.

Напомиње се да је ЕУ посвећена убрзавању и даљем продубљивању свог политичког ангажмана у вези са политикама на Западном Балкану.

Истиче се и да је ЕУ одлучна да додатно ојача сарадњу са регионом када су посреди кључна безбедносна и одбрамбена питања, укључујући на оперативном нивоу.

Унапређење колективне сајбер безбедности
Наводи се и да ће ЕУ наставити да унапређује колективну сајбер безбедност у сарадњи са Западним Балканом и поручује да ће ЕУ увелико појачати рад са партнерима на, како се наводи, сузбијању “лажних руских дискурса и дезинформација” о рату Русије у Украјини.

У декларацији се поздравља чињеница да су се партнери са Западног Балкана усагласили с наведеним тачкама.

Подели на: