уторак, 30. маја 2023. | 01:02
Најновије вести

Брнабић: Барикаде на северу КиМ не показују само незадовољство и очај

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас, регаујући на изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да групе косовских Срба морају одмах да уклоне барикаде, да барикаде на северу Косова и Метохије не показују само незадовољство и очај Срба на КиМ.

 

 

Ту су не само зато што су им угрожена основна људска права, већ штите и Бриселски споразум који сте потписали и чије спровођење треба да гарантује ЕУ”, написала је она на Твитеру.

Према њеним речима, барикаде су позив на мир и, такодје, позив на акцију међународне заједнице да почне да ради свој посао!

“Дакле, да, помозите (премијеру привремених приштинских институција Аљбину) Куртију да уклони барикаде и заједно са њим ћете уклонити све што је остало од вашег ауторитета и кредибилитета”, истакла је она.

Брнабић је истакла да по свему судећи, Квинта, заједно са Борељом, наводи да барикаде на северу Косова и Метохије морају да буду уклоњене јер су нелегалне.

“Занимљиво, нису толико гласни о незаконитости хапшења Срба, на пример Дејана Пантиц́а, који је ухапшен јуче без икаквих доказа, или када косовска полиција крши Бриселски споразум уласком у општине са вец́инским српским становништвом на северу, наоружана дугим цевима”, написала је она.

Брнабић је нагласила да ти људи на барикадама јасно изражавају свој протест и то раде мирно, а да је једини начин да их чују, нажалост, на барикадама.

“Да ли сте ли их чули када им је у јануару ове године одузето право гласа? Не баш. Да ли сте их чули пре три месеца када им је Приштина запленила имовину за изградњу нелегалних војних станица? Апсолутно не”, написала је премијерка Србије.

Она се запитала: “Да ли сте их чули 136 пута када су различите српске породице нападнуте само ове године (50 одсто више од доласка Куртија на власт у Приштини)? Не”.

“Обраћате пажњу само када су на барикадама”, истакла је она.

 

Подели на: