Најновије вести

Брнабић: “КиМ је за нас парекселанс национално питање”

Премијерка Ана Брнабић оценила је да су састанци председника Србије у Њујорку са светским званичницима били добри и тешки и да Александар Вучић користи сваку прилику да каже који је став Србије по питању Косова и Метохије.

 

Ана Брнабић је, гостујући на ТВ Пинк, подсетила да је Вучић у Њујорку разговарао са канцеларком Ангелом Меркел на њен захтев и да то доста говори колико га она поштује и колико има поверења у њега.

Брнабић: Важно испратити обраћање Вучића

Ана Брнабић поручила је грађанима да је, због лажи које пласира део опозиције, јако важно испратити данашње обраћање председника Александра Вучића у Генералној скупштини УН, које ће, како је рекла, пратити и сви светски лидери.

Брнабић је рекла да је веома важно да грађани Србије чују шта ће у ГС УН рећи Вучић, који се, како је рекла, највише залаже за односе у региону и који има највише да каже о будућности региона, који је, каже, уједно једини који прича о будућности, док сви остали причају о прошлости.

“Економски, имамо добре односе са Немачком, захваљујући поштовању и поверењу који је председник Вучић успео да изгради са канцеларком. Свакако је једна од најважнијих тема било и питање КиМ. По свему што видим из медија и када се чујем са председником Вучићем, а чујемо се свакодневно, то су били добри састанци”, рекла је Брнабић.

Она је навела да председник аргументовано приказује каква је тренутно ситуација на КиМ и у каквој позицији су Срби у јужној српској покрајини.

“Србија је данас довољно храбра и снажна да позове на компромис. Налазимо се у другачијој позицији него што смо били пре 10 до 15 година. То је тежа ситуација због свега што се десило 2008. године, када је проглашена независност, 2010. – због мишљења Међународног суда правде, пребацивања преговора из УН у ЕУ, немоћи наше допломатије”, навела је она.

Брнабић је навела и да је један од важних састанака био и онај са представницима Светског економског форума и најавила да ће Светски економски форум у Србији отворити регионални центар за четврту индустријску револуцију.

“То ће бити први регионални центар који Светски економски форум има било где на свету. Добро смо се позиционирали, много смо радили у последње три године, посебно у области образовања, и то је нешто што признаје цела Европа”, навела је она и додала да су “то похвалили сви утицајни европски лидери, али да критизери у Србији то не виде”.

Премијерка Брнабић оценила је веома значајним то што се председник Вучић у Њујорку састао са Ангелом Меркел, на њен захтев, јер, како каже, те активности цео свет прати и зато је то важно не само за Србију, већ и за позицију Србије у међународној заједници.

Прецизирајући да је Меркелова реално једна од “топ три” светска лидера и да до ње сви покушавају да дођу, што је, како каже, реално јако тешко, и када она у тој својој агенди позове председника Вучића да разговарају, то онда много значи.

Говорећи и главној теми о којој је Вучић говорио у Њујорку током низа сусрета, Брнабић је рекла да је то Косово и истакла да данас не постоји више нико ко није изразито јасно осудио наметнуте таксе које је увела Приштина.

“Ми мо успели из минуса због тих такси, имајући у виду генерално однос неких земаља које чувају Приштину, као што су Немачка, САД, Француска, одемо у огроман плус”, рекла је Брнабић.

Истакла је да управо те земље данас кажу “Приштина је та која није конструктива која је прекинула дијалог и која губи време”.

Премијерка сматра да због свих тих позива на укидање наметнутих такси, ко год буде формирао нове привремене приштинске институције, биће под огромним притиском да те таксе буду укинуте и да се настави дијалог.

Упитана да ли је тачно то што су неки медији пренели да је Меркелова, током њиховог недавног сусрета у Берлину, “понудила” Србији “Фолксваген” у замену за нека пизнања, Брнабић је то негирала, рекавши да немачка канцеларка “свакако тако нешто никада не би понудила”.

Друго, истакла је да сви у свету знају да се Србији не нуде “непристојне понуде”, јер, како је казала, “Косово није на продају и није за поткусуривање”.

“Косово је за нас парекеланс национално питање. Зато што су ти људи који су раније били на власти забијали главу у песак. Данас они кажу да имају план са Косово, а ми смо за њих издајници”, рекла је премијерка.

Подели на: