Најновије вести

Брнабић: Куртијева изјава може да дестабилизује регион

Председница Владе Србије Ана Брнабић наводи да изјава Аљбина Куртија да би у будућности гласао за спајање Косова и Албаније може озбиљно да дестабилизује цео регион.

 

 

Ана Брнабић наводи да та Куртијева изјава представља још један камен у подривању темеља регионалне стабилности и регионалне безбедности.

“Та изјава може да изазове велике потресе у целом регион. Јасна је политика Аљбина Куртија коју он, чини ми се, не крије. Оно што много више брине је недостатак реакције међународне заједнице”, изјавила је премијерка за Тањуг.

Она каже да би волела да је чула нешто од Виоле Фон Крамон у вези с нечим што и јесте њен посао, као европског известиоца за Косово.

“Жена се више бави централном Србијом и критикује све теме овде, од права радника, пласира лажи и полуинформације о вијетнамскимн радницима који раде у Републици Србији код страног инвеститора у Србији, који при томе, поштује све законе Републике Србије. Она се бави Србијом и свим темама од владавине права до права радника до наше инвестиционе климе, рударства и рударења литијума у Србији, уместо да се бави тиме шта се дешава на територији Аутономне покрајине КиМ. Не изјашњава о ономе о чему треба да се изјашњава као известилац за ткз. Косово, а то је изјава Аљбина Куртија”, нагласила је премијерка.

Брнабићева је подсетила да смо у овој години били сведоци 117 различитих напада на Србе и српску имовину на КиМ, што је за 30 одсто више у односу на прошлу годину.

“Ни о једном од тих напада Виола Фон Крамон се није изјаснила. Тако да бих волела да чујем и ЕУ, и Виолу Фон Крамон шта имају да кажу о овоме. Свако ћутање је знак одобравања”, поручила је премијерка.

На питање да ли је могуће да у будућности дође до таквог сценарија, Брнабићева је одговорила да сумња у то, али да је потребно да сви међународни чиниоци кажу да је то немогуће.

“Зависи од тога како ће се међународна заједница постави према томе, али то би онда значило много шире последице за читав овај региона, али и за друге регионе у Европи и свету. Ја се надам да се они нису изјаснили само зато што је викенд па можда не раде, мада видимо да Виола Фон Крамон и викендом воли да критикује Србију. Ја се ипак надам да ће се они огласити”, закључила је премијерка.

Подели на: