Најновије вести

Брнабић: Не очекујем ништа од састанка у Бриселу, Курти намерно крши споразум

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да нема никаквих очекивања од данашњег састанка председника Србије Александра Вучића и премијера приштинских привремених институција Аљбина Куртија у Бриселу јер, како је рекла, не само да не види намеру Приштине да спроведе договорено пре 10 година, већ сматра да Приштина намерно крши Бриселски споразум.

 

 

Не видим како ће се то променити након више од 10 година од потписивања Бриселског споразума као првог споразума о нормализацији који је гарантовала својим потписом ЕУ. Не видим било какву спремност у Приштини, они су већ награђени и то добрано за то што нису имплементирали Бриселски споразум”, рекла је Брнабићева одговарајући на питања новинара.

Додала је да није проблем само то што нису имплементирали ни реч из Бриселског споразума, већ и што су током 2022. и 2023. године директно кршили слово Бриселског споразума тиме што су ускратили у 2022. право Србима да гласају на изборима које је расписао Београд и то два пута.

“Једном у случају референдума, а други пут избора. То ни ЕУ ни Квинта нису практично ни покушали да спрече, ако ћемо искрено, јер једно саопштење за медије није озбиљан покушај да се то спречи, па је зато Аљбин Курти то поновио. Онда и отпуштањем директора полиције региона “Север” што никакве везе нема са Приштином и Аљбином Куртијем, већ је и супротно Бриселском споразуму”, поручила је премијерка.

Дакле, закључила је она, Курти не само да није имплементирао Бриселски споразум, већ га и крши.

“Али и овим квази изборима који су одржани на северу КиМ и поново нисам чула ништа тим поводом од ЕУ. Чак, оно што се чуло то су биле практично гласови одобрења за кршење Бриселског споразума од стране Приштине, тако да данас немам никаква очекивања. Покушавамо да наставимо да будемо толерантни, да чувамо мир и какву-такву стабилност, упркос напорима Прштине да изазове дестабилизацију”, поручила је премијерка.

Говорећи о гласању о пријему тзв Косова у Савет Европе, премијерка је рекла да је изненађена и да јој није јасна уздржаност БиХ.

“Ја знам да су различити ставови унутар БиХ, али постоји само један званичан став а то је да је БиХ један од непризнавача тзв Републике Косово, што ми ценимо и сматрамо потпуно нормалним и логичним с обзиром да је БиХ земља која се бори и заступа неповредивост територијалног интегритета и међународно признатих држава чланица УН”, рекла је премијерка.

Истакла је да јој није јасна та узрџаност, јер она значи да је уздржаност поводом територијалног интегритета једне међународно признате државе.

“Ја не мислим, из моје перспективе, да је то у интересу БиХ. Није ми јасно, али то је унутрашње питање БиХ, па препуштам то да се реши у оквиру БиХ. Али је став БиХ потпуно јасан, БиХ је непризнавач и с тим у вези ја сам, као председница Владе Србије очекивала јасно гласање да БиХ, у оквиру Савета Европе, буде јасно против, зато што не може бити уздржана по питању чланства у Савету Европе непостојеће државе”, закључила је Брнабићева.

Подели на: