Најновије вести

Брнабић: Не постоји простор за разговор са Куртијем, код њега не постоји жеља

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да не види да постоји простор за разговор са Аљбином Куртијем јер код њега не постоји жеља за тим. Верујем да ћемо ускоро чути ко је мандатар и да ћемо у наредних неколико недеља добити нову владу, рекла је Брнабићева.

 

 

Криза на КиМ одложена је на месец дана, али буре барута и даље је у Приштини.

Премијерка Ана Брнабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, на питање да ли је позитиван сигнал када заменик помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар поручи да се у Бриселу 18. августа мора говорити и о формирању ЗСО, одговорила да није оптимистична.

Према њеним речима, Ескобар каже да све то мора да буде у складу са косовским уставом.

“Ако ставите ту ограду да буде у складу са њиховим законима, читав дијалог чини бесмисленим, ако их ни они сами не поштују, ни Приштина не поштује свој устав, не би постојала косовска војска, јер стоји у том уставу да су о томе морали питати Србе, а нису”, каже премијерка.

Додала је да Бриселски споразум мора бити изнад тог тзв. устава.

“Имала сам јуче састанак са амбасадором САД, Кристофером Хилом, рекла сам да се надам конструктивном приступу, не видим да постоји простор за разговор са Куртијем, код њега не постоји жеља”, рекла је она.

Брнабићеву брине и то што је високи представник ЕУ Жозеп Борељ рекао да не могу да натерају Приштину на било шта, при чему је ЕУ гарант Бриселског споразума.

Морамо да чувамо мир, аколико је то тешко – никада није било теже, истиче она.

“Срамотно оно што смо чули у Хрватској, која “Олују” слави”

Ових дана, Србија тугује због највећег погрома у новијој историји – хрватске војне акције “Олуја”. Истовремено, Хрватска слави и оптужује Београд и за прогон Срба, и за непризнање Косова, и за неувођење санкција Русији.

Премијерка Брнабић је рекла да је Србија 2015. први пут почела да обележава “Олују”.

“Оно што је важно је да се у Новом Саду окупило никад више људи, требало је да прође неколико гогина да причамо, да се сниме филмови као ‘Дара из Јасеновца’, затим филм ‘Олуја’, издвојили су се буџети да би наш народ освестио шта се све дешавало, да се поштују жртве”, рекла је Брнабићева.

То је, како каже, заслуга Александра Вучића, јер смо били на корак од заборава. Указује да је Тадић причао да се Олуја обележавала и раније.

“Ми нисмо хтели да обележавамо погроме, поштујући све остале, нисмо смели да било шта кажемо да се не бисмо замерили. Ако се ми не сећамо наших жртава како други да знају шта се дешавало српском народу”, запитала се Брнабићева.

Истакла је да је срамотно оно што се чуло у Хрватској – да су Срби протерали сами себе, да је Београд крив. Мора, каже, да се освести шта се догодило 50 година раније.

Према њеним речима, многи од тих људи су изгубили своје најмилије од стране НДХ, они који нису отишли су побијени, а за то нико није одговарао.

Наше тужилаштво покренуло је тужбу за злочине на Петровачкој цести, из Загреба смо чули да ти људи нису криви, каже премијерка.

“Срамотно је оно што смо чули, поново усташка обележја, усташке заставе, то је јасна порука Србима који су тада програни да за њих повратка тамо нема, из ЕУ чујемо заглушујућу тишину, да имете нацистичке поздраве који се понављају из године у годину, натпис је недалеко од Јасеновца”, напоменула је Брнабићева.

Напоменула је да је са историчарем Дејаном Ристићем имала састанак. “Посебну пажњу смо поклонили Музеју жртава геноцида, радимо Старо сајмиште, коначно имамо обележје жртава Јасеновца као улицу, ништа од тога нисмо имали раније”, рекла је премијерка.

Говорећи о положају Срба у Хрватској, каже да они живе неусловно, да сеу те крајеве не улаже. Порука је да за њих тамо живота нема, не поштује се право на писмо, ћирилица је практично недозвољена, с на то нико није реагово из ЕУ.

“Колико се тамо негирају злочини, преко 10 година на идентификацију посмртних остатака чека 900 људи од којих је између 360 и 400 Срба убијених током и након ‘Олује’. Хрватска нема жељу да преда посмртне остаке породицама”, рекла је премијерка Брнабић.

О оставци на место посланика

Говорећи о расправи у скупштини када је један дан била посланица и поднела оставку, Брнабићева је рекла да није поднела оставку због критика опозиције.

“Нисмо желели да одговарамо на критике јер смо желели грађанима да покажемо до које мере опозиција не познаје закон”, додаје она.

Желела сам да искористим право да учествујем у расправи, оставка је била оверена код нотара, каже Брнабићева.

“Показује њихово незнање, у тренутку када је распуштена скупштина, ја сам председник владе у оставци, имам право да будем на листи, моја обавеза је да верификујем посланички мандат. То што су они причали је супротно уставу”, одговорила је на питање о критици опозиције,

Говорећи о томе ко ће бити премијер, каже да је то отворена тема. “Верујем да ћемо ускоро чути ко је мандатар и да ћемо у наредних неколико недеља добити нову владу, да би наставила да се бори са многим изазовима и проблемима”, закључила је Брнабићева.

“Најтежа зима у последњих 70 година”

Брнабић каже да су још од прошле зиме почели да се припремају за предстојећу која ће бити најтежа у последњих 70 година.

“Јуче сам имала састанак са људима из кабинета председника Вучића који се лично тиме бави, јер нам је важно да искористимо сав политички утицај и везе које председник има да добијемо додатни угаљ потребан за додатну безбедност”, рекла је Брнабићева.

Додаје да је ЕПС у јулу откопао знатно више угља него што је био план, али да то није довољно за енергетску безбедност и да је потребно да се увезе још угља. Проблем представљају и ниски водостаји због којих барже са угљом не могу да плове.

Истиче да ће власт чинити све како би Србија била енергетски безбедна и да струја и грејање остану најјефтинији или бар на дну лествице у Европи.

“Цена је већ сада значајно субвенционисана, наша идеја водиља је да је не подижемо на драматичан начин док додатно не генеришемо економски раст и раст плата и пензија”, навела је Ана Брнабић.

 

Подели на: