Најновије вести

Брнабић: Нећемо бежати од рестриктивних мера, за протесте има времена

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да је данас по великом броју параметара најгори дан од почетка наше борбе са коронавирусом. Не желим да уводимо полицијски час, али ако не буде резултата, нећемо презати од увођења најрестриктивнијих мера, рекла је премијерка.

 

Ана Брнабић је на ванредној конференцији за медије рекла да је у протекла 24 часа чак 18 особа преминуло од коронавируса. На респираторима је 130 особа.
Конференција за медије у Влади Републике Србије

Од 8.646 тестираних имамо 386 новозаражених особа, рекла је председница Владе, додајући да је најкритичније у Београду, следе Шабац, Крагујевац, Нови Пазар.
“Ово драматично повећање и погоршање епидемиолошке ситуације видимо у целом региону, свакако и широм Земљине кугле, данас Хрватска има 116 новозаражених, 310 БиХ, јуче Северна Македонија 166, Црна Гора 59. Без обзира на то, ми заиста сви заједно морамо поново да се укључимо у ову борбу свим снагама које имамо, што смо показали у марту и априлу”, нагласила је Брнабићева.
Данас је један од најгорих дана по броју преминулих, а у неким другим параметрима се приближавамо најгорим параметрима које смо имали у априлу, напомиње председница Владе.
“Најгори дан од почетка борбе што се тиче броја особа на респираторима је 12. април, кад смо имали 146 особа. Што се тиче новозаражених то је 16. април кад смо имали 445. Ако овако наставимо, нажалост, чини ми се да ћемо стићи и те бројеве”, додаје Брнабићева.
Указује да је од уторка 30. јуна у Београду обавезно ношење маски у затвореним просторима, напомињући да се не види неко значајно побољшање у бројевима као резултат те мере.
“Са још већом пажњом пратимо развој епидемиолошке ситуације, како бисмо даље реаговали адекватним мерама. Ово је без сумње резултат нашег понашања и дисциплине од пре пет или шест дана, а резултат окупљања и протеста од пре три дана ћемо видети за три или четири дана”, наводи Брнабићева.
“За протесте има времена, за борбу против вируса више нема”
Рекла је да јој преостаје само да преклиње све грађане да се придржавају мера које је прописао Кризни штаб и СЗО – ношење маски у свим затвореним просторима, по могућству на отвореном ако је већа група људи, држање дистанце од метар и по, често прање руку.
“Да будем сасвим јасна, ми нећемо презати од било каквих мера, било каквих рестриктивних мера да бисмо сачували здравље и животе људи. Моје мишљење је као што знате да би најефикаснија мера била увођење ванредног стања и забрана кретања макар викендима, да би се прекинуо овај број и омогућио простор за дисање здравственог система. Трудимо се да имамо другачији приступ јер је ово борба која ће трајати дуго. Са тако рестриктивним мерама ми ћемо свако мало, јер је вирус ту, морати да уводимо забрање кретања. То није начин да се живи и ради, али за то су потребне дисциплина сваког појединца, огромна строга дисциплина”, наглашава председница Владе.
Верује да ћемо сви заједно довести бројеве под контролу без потпуне забране.
“Ако не будемо видели да мере које смо доносили пре десет дана, дају резултате, видећемо шта нас чека у наредним данима због окупљања и протеста”, рекла је Брнабићева.
За њу је, каже, протест само окупљање већег броја људи на дуже време на једном месту, што је, додаје, потпуно неодговорно, непромишљено понашање у време епидемије.
“Политика са стране, фрустрације, незадовољство. За протесте има времена, за бробу против коронавирус више нема времена, за протесте ће увек бити времена. У овом тренутку наш здравствени систем ће видети велики број ових људи који су јуче, прекјуче били на улицама, њих и њихових родитеља на болничком лечењу, сигурно, 100 одсто, нема сумње. За мене је протест само окупљање људи. Крајње неозбиљно и неодговорно понашање”, поновила је Брнабићева.
Понавља да Влада неће презати и бежати од рестриктивних мера.
“Само се ради да ли ми као друштво можемо ово да победимо без оваквих мера. Са таквим мерама победићемо, али идемо у круг. Овај пут је Влада желела да има другачију тактику. Многи амбасадори питали зашто то радимо, али са рестриктивним мерама се не живи. Мораће тако ако ће морати, али ако сви заједно носимо маске неће”, наглашава премијерка.
Додаје да је здравствени систем пренапрегнут, те додаје да ће следећи велики проблем бити људи који ће умирати од других болести, а неће имати где да се лече.
“Данас смо донели одлуку о грађењу нових болница да би се спремили за јесен. За сад отварамо привремене болнице где год је критична ситуација, и гледамо где можемо да разводимо кисеоник”, рекла је премијерка Брнабић.
Брнабићева наводи да ни она сама и њене колеге “нису баш увек били дисциплиновани”, због чега су, додаје, неки од њих морали да буду хоспитализовани.
У своје и име Владе изразила је саучешће породицама преминулих од коронавируса.

Лончар: Крајњи тренутак да се уозбиљимо
Министар здравља Златибор Лончар додаје да је из Београда у току ноћи део пацијената отишао у Пожаревац, Смедерево и Младеновац.
“Апелујем на све да не долазимо у ту ситуацију. Ово докле смо дошли је директно пропорционално нашем понашању и томе што нисмо применили навике. Надам се да је ово моменат када ће грађани шватити да је коронавирус ту са нама и да морамо да променимо навике. А крајње је једноставно”, каже Лончар.
Наводи да нема места колико би требало за Београд “јер је Београд у ситуацији у каквој се налази”, па остали део Србије преузима то.
“Мислим да нико од грађана не жели да буде позитиван па да иде у неку другу болницу да лежи или у привремене болнице. Ово је крајњи тренутак да се уозбиљимо и урадимо оно што је до нас. Нема разлога да ширимо причу без икакве поенте”, каже министар.

Подели на: