Најновије вести

Брнабић: Од Приштине не очекујем ништа, надам се укидању такси

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да од нове приштинске владе не очекује ништа, али је изразила наду да ће политичари који тренутно воде привремене институције у Приштини укинути таксе због боље будућности региона.

 

“Немам никаквих очекивања од Приштине, али сам оптимиста и надам се да ће људи који у овом тренутку воде привремене институције у Приштини шватити да је највазније за све нас да гледамо у будућност и да је једини начин да грађани остану да живе овде наша сарадња”, рекла је Ана Брнабић одговарајући на питања новинара у Прокупљу.

Према њеним речима, Београд и Приштина требало би да буду окренуте сарадњи, међусобној трговини и да комуникацијом решавају проблеме.

“Чин увођења такси Србији и БиХ припада 17. или 18. веку, свакако не 21. веку и имамо само наду да ће то политичари у Приштини разумети, а ми смо спремни да разговарамо са њима кад год те таксе буду укинуте”, поручила је Брнабић.

Подсетила је и да је међународна заједница реаговала на увођење тих такси, примећујући да су САД у томе биле јасније и отвореније, него ЕУ која је, истиче премијерка, гарант Бриселског споразума и институција која модерира дијалог између Београда и Приштине.

Министар здравља Златибор Лончар одговарајући на питање новинара рекао је да српске здравствене установе на КиМ упркос уведеним таксама имају све што им је потребно.

“Ситуацију пратимо из дана у дан, знате колико је у почетку било проблема да снабдемо наше здравствене установе на КиМ, међутим, ми смо се снашли и тренутно су све потребе задовољене и све наше здравствене установе имају оно што им је неохподно да би наставиле да раде”, рекао је Лончар.

Изразио наду да ће таксе што пре бити укинуте и да српски народ на КиМ више неће морати да стрепи и размишља да ли ће лекови до њих стићи или не.

“Овде је реч о хуманости и људским правима која мислим да наши грађани нису могли да осете од када су уведене таксе. Наставићемо да водимо рачуна и мислим да ћемо успети у томе”, подвукао је Лончар.

Подели на: