Најновије вести

Брнабић: Оптимиста сам, ускоро укидање ванредног стања

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да је оптимиста када је реч о спрецавању ширења корона вируса и нада се скором укидању ванредног стања, као што је најавио председник Александар Вучић.

 

Она је на ТВ Прва рекла да је у току ублажавање рестриктивних мера, али и упозорила да, уколико се бројеви новозаражених не буду и даље смањивали, мере бити поново ведене.
“Имамо охрабрујући тренд. Најважнија је лична одговорност. Како рестриктивне мере ублажавамо, људи треба да имају висок степен личне ордговорности како не би се ширио вирус”, рекла је Брнабић.
Када се укине ванредно стање, каже премијерка, и даље ће на снази бити мере опреза попут ношења маски, појачане хигијене и дезинфекције и заштине опреме. “Биће то наша нова нормалност”, каже Брнабић.
Навела је да ће укидање забране кретања бити када се укине ванредно стање, да постоји план за отварање аеродрома. “Имамо план за то и за међународни, градски и међуградски превоз. На крају отварање граница”, рекла је председница Владе.
Каже да ће бити наставаљено тестирање на нови корона вирус, а да ће данас број тестираних прећи 100.000.
Одлука о изборима на основу Устава и закона
Одлуке о наставку изборног процеса и датуму избора биће донате у најбољем демократском маниру, рекла је Брнабић, која ће сутра присуствовати састанку председника Александра Вучића са политичким странкама које ће учествовати или имају намеру да учествују на изборима.
Упитана о датуму избора с обзиром да се помињу крај јуна или почетак, Брнабић каже да ће држава одлучити у складу са Уставом и законом.
“Видећемо како ће проћи састанак. Најважније је да сачувамо сваки живот, да наставимо тренд смањења броја новозаражених до коначног гашења епидемије”, рекла је Брнабић.
Подсетила је да је одлука о заустављању изборног процеса донета на састанку Вучића са представницима политичких партија и то широким консензусом.
“Грађани су могли да виде да је и пре одлуке о заустављању изборних радњи Вучић позвао све политичке странке које су предале листе и које имају намеру да учетсвују на изборима на консултације. Била сам тада присутна, бићу присутна и сутра”, каже Брнабић.
Навела је да ће председник Вучић опет испунити обећање да се поново састане са представницима политичких странака пре доношења одлуке о датуму избора. “То је једна од најбољих демократских пракси и примера како то може да се уради у уређеним државама”, каже Брнабић.
“Ја и чланови владе нећемо узети 100 евра”
Председница Владе Србије Ана Брнабић и чланови њеног кабинета неће узети 100 евра које држава наменила свим пунолетним грађанима у оквиру економских мера.
“Ја и чланови Владе нећемо узети 100 евра. Наше је да дамо подршку и радимо у интересу буџета. Ми нисмо обични грађани који ће узети 100 евра”, рекла је Брнабић на ТВ Прва.
Напоменула је да има и оних опозиционих политицара који ће узети тих 100 евра из републичког буџета и дати у хуманитарне сврхе, све под својим именом.
Она је оценила да то говори о личној одговорности политичара. “У последња два месеца никада се боље није видело какав је ко и ко је колико одговоран. У највећој кризи се покаже најбоље какав је ко”, рекла је Брнабић.
Лупање о шерпе најгора политичка злоупотреба
Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да “лупање” о шерпе види као срамну политичку злоупотребу најгорег типа, јер је “укинуло” аплауз намењен лекарима и медицинском особљу у 20 сати као подршку коју су свако вече грађани исказивали онима на првој линији одбране од КОВИЂ19.
“Први дан су кретали у 20.05, па онда у 20.03, а сада немате више аплауза за лекаре. Они су политички злоуптребили аплауз за оне на првој линији одбране од корона вируса и угасили га да би показали политичко опредељење”, каже Брнабић.
Сматра да је тај протест лупањем о шерпе 90 одсто политички зато што су на њега позвале политичке станке и покрети. “Није спонтано настао, нити је спонтано организован. Сетили су се да се накаче на аплазу за лекаре и захваљући њима нема аплауза за лекаре”, рекла је Брнабић.
Упитана о скуповима у време забране кретања, као што је окупљање дела опозиције на степеницима парламента, протест на Доњем Дорћолу, као и паљење бакљи на крововима, Брнабић каже да се увек гледа колико неко као јавна личност носи тежине и да је зато понашање дела опозиције из СзС у време забране кретања “неодговоррност епских размера”.
“Када говоримо о било каквим кршењима мера које су ту само да би заштитиле људске животе, питам се каква је то неподношљива лакоћа неодговорности коју показују лидеи СзС тиме што крше мере и кажу да не позвају градане на кршење мера, али своји примером позивају људе да се тако понашају”, рекла је Брнабић.
Уптана о одговорности за паљење бакљи на крововима, Брнабић је навела да сви морају да одговорају за кршење мера, али да те људе не би стављала у исту раван са лидерима дела опозиције. “Те личности нису јавне за разлику од Ђиласа који даје пример другима да крше мере и као јавна личност има већу тежину”, каже Брнабић.
Поводом окупљања на Доњем Дорћолу у знак протеста због изградње тролејбуске мреже, Брнабић је рекла да су током ванредног стања настављени и инфраструктурни радови где год је то било могуће, како би привреда радила и како би грађани после Ковида-19 могли да се врате нормалном животу. “Дали смо инструкцију да се сви радови, који могу, наставе. Тако ћемо до краја маја, средином јуна имати Научно-технолошки парк у Нишу који изгледа као свемирски брод”, навела је председница Владе.
У Србији око 6.000 људи изгубило посао
Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да је 6.047 људи у Србији изгубило посао, а да су Европи те бројке у стотинама хиљада, а у САД у милионима.
Она је рекла да су ИТ и прерађивачка индустрија имали раст запослености чак и у току кризе.
Нагласила је да је Србија кризу дочекала спремна и да ММФ нашој земљи предвиђа најмањи пад. “Ми смо у марту имали раст од 2,3 одсто и наша земља је и тада расла у односу на прошлу годину”, каже Брнабић.
Брнабић каже да је Србија успела да обезбеди правовремен и озбиљан пакет мера финансијске подршке привреди и да је међу земљама које су за то определиле највише средстава, а то су, како је навела, САД, Кина, Аустралија, Велика Британија, Француска и Немачка.

Подели на: