субота, 10. јуна 2023. | 02:57
Најновије вести

Брнабић са Бербок: Немачка кључан партнер Србије

Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је у разговору са министарком спољних послова Немачке Аналеном Бербок нагласила значај подршке те земље на нашем европском путу, с обзиром да је то главни спољнополитички циљ Србије.

 

 

На састанку, коме је пристусвовала и министар за европске интеграција у Влади Србије Јадранка Јоксимовић апострофирано је да је Немачка изузетно важан партнер Србије у питању евроинтеграција и економске сарадње, као и један од кључних спољнополитичких партнера, саопштено је из Владе.

Немачке компаније запошљавају више од 75.000 људи у Републици Србији, и уједно највећи српски спољнотрговински партнер са робном разменом већом од 6,5 милијарди евра из 2021. године.

Оно што је посебно наглашено на састанку јесте да је уочен пораст од 22% у осносу на 2020. годину, што је јасан показатељ да већ добра трговинска сарадња иде узлазном путањом.

Једна од тема састанка било је и стање у региону Западног Балкана и обе стране су се сагласиле да су очување мира и стабилности од кључног значаја за сваки даљи напредак региона, саопштено је из Владе.

Бербок је нагласила да је у немачкој Влади по први пут именован изасланик за Западни Балкан Мануел Зарацин, који је такође присуствовао данашњем састанку.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Брнабић је подвукла да је Београд у потпуности посвећен дијалогу и испуњавању свих потписаних обавеза, као и да на најбољи могући начин доприноси његовом напретку.

Бербок је нагласила значај наставка реформи у области владавине права и стим у вези, уставне промене које су усвојене почетком године су оцењене као веома конструктивне и корак у правом смеру.

 

Подели на: