Најновије вести

Брнабић: Самопроглашеној држави Косово нема места у Унеску

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је данас да је кључна тема и политика наше земље деполитизација Унеска што, како каже, значи да такозвана самопроглашена држава Косово нема шта да тражи у тој организацији.

 

 

Брнабић је, после панела на пленарној дебати 41. заседања Генералне Скупштине Унеска у Паризу, одговарајући на питања новинара, истакла да је Унеско организација која се бави питањима која немају везе са политиком, већ са образовањем, културом, науком и другим сличним питањима.

“Када кажемо деполитизација, стојимо при томе да такозвана држава Косово нема шта да тражи у Унеску. Унеско није место где има простора да се прича о томе да ли Косово, које нема столицу у УН, којег није признало више од половине земаља, треба да буде члан те организације”, казала је премијерка.

Истиче да тзв. Косово нема шта да тражи у Унеску и да чланство Косова није тема и не сме бити тема.

“Када кажем деполитизација, сви знају шта то значи. И генерална директорка Унеска Одри Азуел је рекла да неће политизацију за време свог мандата”, додала је Брнабић.

На питање да ли сматра да су премијер Албаније Еди Рама и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти искористили своје присуство на Мировном форуму у Паризу да додатно лобирају за евентуално чланство Косова у Унеску, Брнабић је казала да вероватно јесу и да пре свега мисли на Куртија.

“Сматрам да Рама није то урадио, мислим да они то раде јавно због унутрашње политике и популарности, што није коректно. У сваком случају, ако мене питате, мислим да од тог посла нема ништа”, рекла је она.

Брнабић додаје да ће можда бити теже када се САД врате у чланство у Унеску и истиче да је на Србији да ради на томе проактивно и да инсистира на деполитизацији.

“Ако би се тако нешто десило, то би отворило Пандорину кутију и значило би да се Унеско бави неким другим питањима и људи који су данас у Унеску знају то”, казала је Брнабић и додала да постоје друга питања којима треба да се баве, а не Косовом.

Брнабић је изјавила да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је важна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Она је, на 41. заседању Генералне конференције Унеско у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњевековне културне баштине на Косову и Метохији – Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али је истакла да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

“Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности, не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине”, рекла је премијерка Србије.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу И консензусу, а не унилатерализму, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска.

“Из тог разлога, ми се континуирано залажемо за деполитизацију Унеска”, нагласила је Брнабић.

Другог дана боравка у Паризу, састала се са са генералном директорком Унеска Одри Азуле.

Брнабић и Азиле састале су се на маргинама 41. заседања Генералне конференције Унеска. Брнабић ће се касније данас обратити на свечаности поводом обележавања 75 година од оснивања Унеска.

Српска баштина на КиМ доказ важности Унеска

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је важна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеско у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњевековне културне баштине на КиМ – Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али је истакла да је још стотине локалитета И споменика угрожено.

“Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности, не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине”, рекла је премијерка Србије.

Брнабић је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу И консензусу, а не унилатерализму, утемелљеним у Повељи УН и Уставу Унеска.

“Из тог разлога, ми се континуирано залажено за деполитизацију Унеска”, нагласила је Брнабић.

 

Подели на: