Најновије вести

Брнабић: Ситуација на КиМ напета и никад тежа, морамо очувати мир

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је ситуација на Косову и Метохији напета и тешка и да никада није била тежа.

 

 

Она се захвалила српском народу што су остали мирни и суздржали се од насиља.

“Хвала нашем народу на КиМ што је до те мере достојанствен, да је то инспиративно, што су мирни, што пружају ненасилан отпор, што се боре за своје име и презиме, за своје домове, своја огњишта и за своју државу Србију, захваљујући том ненасилном отпору. Чини ми се да би специјалне јединице тзв. косовских снага, али на жалост и КФОР односно НАТО једва дочекали да Срби ураде било шта да они могу да реагују,” изјавила је председница Владе.

Брнабић је рекла да је закаснела реакција КФОР-а, чији је задатак био да штити интерес и мир народа на КиМ, а не, како је рекла, узурпатора.

“Немам ниједну лепу реч ни о нашим партнерима у ЕУ, ни о нашим партнерима у оквиру КФОР-а, њихова реакција је закаснела, они су тамо требали да буду у петак, на начин како су тамо данас. Њихов мандат по резолуцији 1244 СБУН је да штите мир и стабилност и пре свега људе. Они данас не штите људе, они не штите демократију, не штите институције, они су тамо данас да штите узурпатора, од демократије и обичних грађана,” изјавила је Брнабић.

Поручила је да је мир највише што имамо и нагласила да, чувајући мир, чувамо опстанак српског народа на КиМ.

“Ми морамо да наставимо да чувамо мир, мир је највише што ми имамо. Чувајући мир, ми чувамо не само животе нашег народа на КиМ већ чувамо и њихов опстанак, чувамо Србију на КиМ. И од тога никада нећемо одустати, од Србије на КиМ. Тешка су времена, али оволико непоштовање било каквих демократских принципа од стране међународне заједнице је мени запањујуће, али је потпуно огољено и то не говори ништа лепо о њима, али говори много тога лепог о Србима на КиМ,” рекла је председница Владе.

Брнабић је додала да се ситуација у јужној српској покрајини прати из часа у час и да ће о наредним потезима јавност бити обавештена.

 

Подели на: