Најновије вести

Брнабић: Србија није земља којој се сервирају решења

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да не верује да ће Немачка у Берлину изаћи са решењем за Косово и Метохију јер, како је додала, сви знају да Србија није земља којој могу да се сервирају готова решења.

 

“Не верујем у то, сви знају да Србија није више земља којој могу да серивирају решења. Дијалог је заустављен и неће се наставити док се таксе не повуку”, рекла је Брнабић новинарима у САНУ упитана да прокоментарише писање бечког Стандарда да је канцеларка Ангела Мекел за сусрет у Берлину припремила предлог – специјални сатус за север Косова.

Премијерка је обдацила и могућност евентуалне промене формата дијалога.

“Имали смо информације да могу да покушају да промене формат дијалога да га спусте на ниво председника владе, да избегну укидање такси и кажу да нису настављени формални разговори али су настављени неки”, навела је Брнабић и поручила – то неће проћи. Према њеним речима, потпуно је јасно да сви треба да пруже подршку ставу да је потребно укинути таксе да би се разговори наставили.

“Ако буду постојали покушаји да би се Србија приволи да седне за сто а таксе остану сваки покушај ће бити осуђен на неуспех”, казала је она и додала да она и председник у Берлин иду да чују шта имају да им кажу.

“Били смо јасни да се мора испунити минимум минимума да се таксе повуку”, рекла је она и подсетила да је Београд и почетком априла поново показао спремност да буде конструктиван тиме што је потписан регионални робни споразим иако Пришитна не поштује ни кровни Цефта споразум.

Упитана да ли би и предлог Берлина о специјалном статусу био успех када председник каже да се од Србије тражи само признање, Брнабић је рекла да не може да говори о томе и да спекулише шта је предлог и шта би био успех.

Она је изразила жаљење што и даље не види да је Пришина српемна на дијалог и компромис и подсетила на платформу којом су косовске власти затвориле сваку причу о компромису.

“Не знам да ли ће Брисел и Вашингтон нешто променити. Све даље смо и од компромиса и наставка дијалога”, казала је и додала да не може да претпостави шта ће бити у Берлину и да ли ће бити предлога.

Председница Владе рекла је и да од састанка у Берлину не очекује много.

“Позвани смо и отићићемо да саслушамо шта имају да нам кажу”, каже Брнабић и додаје да сматра да домаћини немају амбицију да Србији сервирају готова решења.

Подели на: