Најновије вести

Брнабић: Суштина у разговорима и поверењу, а не у протоколу; Кривокапић: Нисам желео никог да увредим

Председница Владе Србије Ана Брнабић уприличила је данас свечани дочек за премијера Црне Горе Здравка Кривокапића, који борави у посети нашој земљи.

 

 

Премијерка је дочекала свог црногорског колегу испред Палате Србија, уз почасну Гарду Војске Србије и интонирање химни две земље.

Брнабић је истакла да, приликом дочека њеног црногорског колеге Здравка Кривокапића, јесте прекршен дрес код, али не са лошом намером, те да о пажњи са којом је дочекан премијер Кривокапић, најбоље сведочи пажња коју је председник Србије Александар Вучић поклонио госту.

Брнабић је, на заједничкој конференцији за штампу, после разговора са Кривокапићем, казала да је са гостом причала о дочеку на аеродрому и реакцијама на то што је потпредседник Владе Бранислав Недимовиц том приликом био обучен у фармерке и коментарима

“Моја је грешка, зашто што је премијера требало да дочека министар Никола Селаковић, који се задржао дуже у Атини, па није могао да слети на време. У последњем тренутку смо променили и одредили министра пољопривреде Бранислава Недимовића да дочека премијера Црне Горе, јер је потпредседник Владе Србије”, објаснила је она.

Брнабић је истакла да Недимовић често крши дрес код и да је то његов манир да не придаје посебну важност дрес коду.

“Разумем дипломатске протоколе, али морате да разумете и неке индивидуалне преференце људи. Данас смо се на седници владе шалили да је, имајући у виду уобичајени дрес код, Недимовић јуче био прилично сређен. Није било никакве зле намере у томе”, објаснила је она.

Брнабић је нагласила да је гледала да на време заврши своју конференцију за штампу на којој је представљала резултата рада владе, како би свог колегу сачекала испред владе, где су заједно положили венац на место где је убијен Зоран Ђинђић.

Брнабић је истакла да председник Вучић, колико зна, никоме није поклонио толико пажње као премијеру Црне Горе током његове посете и навела да је Вучић, чим је слетео из Глазгова, дошао на вечеру да поздрави и пожели добродошлицу Кривокапићу, као и да ће вечерас бити још једна вечера.

“То је много већи третман него што је имао било ко,а што говори о третману и односу Србије према Црној Гори, и говори више од дрес кода министра Недимовића”, рекла је она.

Казала је да је Недимовић био веома задовољан и срећан што је могао да дочека премијера Црне Горе и да је то учинио срдачно.

“Људи који причају да је с неком намером прекршен дрес код нашли би и нешто друго да замере. Оно што је урадио председник Вучић је суштина. Такав третман није имао ниједан други званичник”, подвукла је она.

Премијер Кривокапић је такође прокоментарисао дочек и рекао како је Недимовић приликом дочека био срдачан и пријатан.

“У делу техничког пријема нисам се обазирао како ко изгледа. Знам да то можда у дипломатском и протоколарном може да представља поруку. Али речи и срдачна добродошлица више говоре о томе да ли је неко био у фармеркама или не”, истакао је он.

На питање да ли је било разговора о темељног уговору Брнабић је казала да о томе није разговарано, јер она не предстваља СПЦ.

“Немам ингеренције да разговарам о томе, нити да на то било како утичем”, рекла је она.

Суштина у разговорима, поверењу, не у протоколу

Премијерка Србије је изјавила, коментаришући састанак премијера Црне Горе са амбасадорима у Београду, да није суштина у томе да ли је неко прекршио дипломатски протокол, већ у томе да је са црногорским колегом имала веома добре, отворене и конструктивне разговоре.

Брнабић је рекла да је посета Здравка Кривокапића дуго очекивана и да се о том позиву много причало, а сада се, примећује, када је важна посета реализована, један део јавности у обе земље бави измишљањем увреда или разлога за кршење овог или оног дипломатског протокола.

“Наратив који се на тај начин шаље је потпуно супротан наративу нас на састанцима”, поручила је премијерка Србије.

Како каже, чула је да је “дрес код” министра Недимовића приликом дочека био увреда, иако је била постројена Гарда, црвени тепих, али и да Кривокапић урадио нешто да увреди домаћине.

“Није то добар наратив, хајде да се померимо од тога. Суштински је важно да су били добри, позитивни, конструктивни разговори, да је атмосфера била позитивна и коснтруктивна”, рекла је Брнабић.

Премијерка је додала и да се овом посетом успело у томе да се као резултат наметну другачији дијалог и другачији односи између влада Црне Горе и Србије, обнова дијалога на највишем нивоу и садржајнији билатерални односи.

“То је суштина, а све оно чиме се бавимо захваљујући тиме што живимо у ери друштвених мрежа није суштина, и скреће пажњу на бесмислена питања, која ће неко злонамеран сутра да искористи и да нас опет отпужује да немамо добре односе”, рекла је Брнабић.

Она је додала да и њој може да се замери да није особа која се нарочито држи устаљених протокола, јер јој на првом месту, каже, како са неким разговара, какав је лични однос, а не да ли је неко нешто погрешио, намерно или ненамерно, какву је поруку тиме послао..

“Верујем у отворене поруке, отворен разговор и у поверење. Важно је оно што ми он прича, да је то оно што он мисли, а не да ли је био у фармеркама или не” рекла је Брнабић.

Кривокапић на вечери са Вучићем, Рамом и Дмитровим

Премијерка Србије је изјавила да је позив за прикључење иницијативи “Отворени Балкан” свима отворен, а да је одлука о прикључењу Црне Горе на Подгорици.

Брнабић је на питање да ли је са црногорским премијером Здравком Кривокапићем разговарала о овој иницијативи и позвала га да се прикључи разговорима са колегама из региона који це се одржати у Београду, пренела да су разговарали и о тој иницијативи, да је Кривокапић о томе слушао са “отвореним срцем”, и прихватио је позив за вечеру, којој ће присуствовати и премијер Албаније Еди Рама и заменик премијера Северне Македоније Никола Димитров, који данас стижу у Београд.

“Шта ће се даље десити, то је суверена одлука Црне Горе, у то не бих улазила. Имају отворен позив, као и сви”, рекла је Брнабић.

Она је поручила да је та иницијатива будућност Балкана и нешто у шта вреди инвестирати време, енергију и новац.

Подели на: