Најновије вести

Брнабић: Тражићемо додатне гаранције за Србе на КиМ, јер они нису безбедни

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је, поводом негативног одговора Кфора на захтев Србије да се припадници српске војске и полиције врате на Косову и Метохији, да је ,,једно шта каже Кфор, а друго је шта је реалност,а реалност је да Срби нису безбедни на КиМ”.

 

 

Тражићемо додатне гаранције за Србе јер ово нису услови у којима било ко у Европи треба да живи у 21. веку”, рекла је Брнабић у изјави за Т а н ј у г.

Додаје да ће наставити да инсистира на поштовању свих досадашњих споразума постигнутих у дијалогу између Београда и Приштине и очекује да ће формирање Заједнице српских општина бити у фокусу састанака који се очекују у току наредне недеље.

Говорећи о негативном одговору Кфора на захтев Београда, председница Владе Србије оценила је да две ствари говоре о карактеру тог одговора ,,прво што је одговор упућен на Бадње вече, а други што се непосредно пре тог тог одговора десио напад на дечака и младића српске националности у Штрпцу”.

Подсећа да је тај напад само последњи у низу инцидената, а да тај низ тренутно броји преко 300 напада на Србе на КиМ у последње две године за које нико није одговарао.

,,И онда чујемо да неко може да се брине о Србима у покрајини и једина помоћ која није потребна је подршка српских безбедносних снага. Добродошла је подршка и албанских и америчких и немачких и холандских безбедносних снага и свих других, само није добро дошла подршка српских. Мени то није логично,” истиче Брнабић и напомиње да је то супротно Резолуцији 1244 СБ УН.

Она напомиње да та Резолуција и даље постоји, да од ње нико не може да побегне, па чак и они који су је прекршили. Премијерка истиче да сви који су признали једнострану проглашену независност тзв. Косова прекршили су ту Резолуцију и каже да они то јако добро знају.

Подели на: