Најновије вести

Брнабић: Вашингтон никад јаснији да Приштина треба укинуте таксе

Председница Владе Ана Брнабић је поручила привременим приштинским институцијама да, ако им не одговара ЦЕФТА споразум, имају на располагању много начина да покрену измену тог споразума. Премијерка је изјавила да је са европским комесаром за проширење Оливером Вархељом и европским парламентарцима Владимиром Биличиком и Тањом Фајон разговарала о две ствари – новој методологији ЕК за приступне преговоре и изборним условима у Србији.

 

Никада јаснија порука САД није била као што је сада да је неопходно да Приштина укине таксе на робу из централне Србије и БиХ, изјавила је премијерка Ана Брнабић, наводећи да су ту поруку, осим изасланика америчког председника Ричарда Гренела, упутили и европски комесар за проширење Оливер Вархељи, као и Жозеф Борељ, нови шеф дипломатије ЕУ.

Брнабићева је казала да је Аљбин Курти, док није постао премијер привремених приштинских институција, друго причао и оценила да је сада другачија одговорност на њему.

“Једна је одговорност када сте у опозицији, а друга је одговорност када сте директно одговорни за односе Приштине и САД”, казала је Брнабић и изразила наду да ће таксе заиста и бити укинуте.

“То је одлично за Србе на КиМ, добро је за цео регион зато што ће се повући одлука за давање националне припадности кексу и млеку. То је добар сигнал за будућност”, казала је премијерка.

Укидање такси је одлично и за све остале на КиМ и за Албанце који су скупо платили цену те политичке одлуке, каже Брнабић, истичући да је плаћају и данас и да ће је плаћати све док се та мера не повуче.

Говорећи о реципроцитету који је Курти спомињао како би таксе биле укинуте, Брнабић каже да није сигурна о којем реципроцитету причају.

“Политика Влада Србије је потпуно јасна, нема ту сивих зона, нејасноћа, ми тражимо поштовање свих потписаних споразума, ми тражимо поштовање ЦЕФТА споразума, ту нема нејасноћа”, истиче премијерка.

Поручила је привременим приштинским институцијама да, ако им не одговара ЦЕФТА споразум, имају на располагању много начина да покрену измену тог споразума.

“Али, док се не промени, има да се поштује, то је основно у цивилизованом свету”, закључила је Брнабић.

Ана Брнабић је казала да је са Вархељом разговарала о новој методологији и начинима на који се она може применити на Србију, с обзиром да је прављена за Северну Македонију и Албанију и каже да дели мишљење са председником Александром Вучићем да методологија делује практичнија и прагматичнија.

“Посебно је добро то ако можемо да се наградимо за импламентацију, за реформе, са средствима за инфраструктуру”, казала је Брнабић.

Према њеним речима, са Фајон и Билчик разговарала је о дијалогу у парламенту и изборним условима.

“Оба састанка су била добра, позитивна, Србија је пуно урадила и оно што је важно рећи јесте то да је Србија сада земља од речи. Када дођу знају шта могу да очекују, оно што је договорено то је испуњено. То је главни закључак”, истакла је премијерка.

Брнабић наглашава да састанци док се ствари договарају нису лаки и лепи, јер док се договара, званичници Србије боре се за то што треба да договоре, за своје принципе.

“Ми се озбиљно бавимо тим и не пристајемо на све”, каже премијерка.

Упитана да прокоментарише сумње које је изразила Фајон у вези изборних услова, Брнабић каже да су те сумње везане за то што се промене дешавају у изборној години и за смањење цензуса на три одсто.

Како каже, она се са тим не слаже и као и што је рекао Вархељи, то штети највећој странци, односно СНС-у.

“Велики део опозиције подржава мањи цензус, јер то шири демократски потенцијал парламента и да што више странака уђе у парламент”, наводи премијерка.

Како каже, промењени су још неки закони што је био резултат међупарламентарног дијалога.

“Ако смо кренули у промену изборног закона у изборној години, ово заиста није проблем, јер пре свега отвара простор за већи плурализам и штети СНС-у и ако је СНС пристала на мањи цензус, стварно не видим у чему је проблем”, наводи она.

Премијерка је подсетила на то шта се дешавало 2008. године пред изборе и у том смислу казала да су се тада на најбруталнији начин куповали гласови и то тако што су четири пута повећане пензије, чиме је “поломљен” буџет Србије.

Како наводи, тада је кренуо суноврат буџета земље.

“Било је важно само да се дају веће пензије”, каже премијерка и додаје да је тада “поломљена” Србија само да би се избори добили.

Пред те изборе даване су, према њеним речима, одокативно ратне дневнице у Топличком округу и то само три дана пред изборе, због чега садашња власт има проблема са низом судских процеса за дискриминацију.

Они који данас причају о бојкоту су најбруталније кршили владавину права, законе, ломили буџет, истакла је премијерка и оценила да је њихов садашњи наступ лицемерје невиђених размера.

Наводи да је из тог разлога имала потребу да реагује на интервју Драгана Ђиласа у недељнику Време и казала да је прочитала велику “количину изјава које немају везе са везом”.

“Данас причају да могу да се повећају плате за шест месеци, да Србија може да се уреди за четири године и то причају људи који су 10 година одлучивали, који су довели земљу до незапослености од преко 25 одсто, који су довели земљу на корак до банкрота”, навела је председница владе.

Како каже, данас причају да је потребно више улагати у образовање и културу, а они су имали 10 година и нису завршили реконструкцију Народног музеја, нити Музеја савремене уметности и додаје да тада ни једна школа није имала интернет.

Премијерка Брнабић оценила је да је велика храброст то што се народна посланица Гордана Чомић вратила у парламент како би учествовала у изменама закона о изборном процесу и оценила да то што етички одбор ДС-а не гледа на то благонаклоно, показује њихово шватање демократије.

Подели на: