Најновије вести

Брнабић за РТС: Плашим се ескалације на северу КиМ, дубоко сам разочарана међународном заједницом

Премијерка Ана Брнабић каже за РТС да Срби на северу Косова и Метохије су на барикадама зато што траже основна људска права и ништа више од тога. Истиче да се плаши ескалације, али да ћемо учинити све да сачувамо мир и какву такву стабилност. Поручује и да је дубоко разочарана рекацијом међународне заједнице.

 

 

Ана Брнабић каже да Србе на Косову и Метохији и Брисел у Вашингтон чују само када су на барикадама, али и тада не баш добро.

 

“Срби на КиМ су на барикадама зато што траже основна људска права, али заиста основна људска права и ништа више од тога”, поручује Брнабићева.

Истиче да су и институције напустили само зато што су тражили после више од десет година поштовање Бриселског споразума.

“На крају крајева у тим институцијама су захваљујући управо захваљујући том Бриселском споразуму, тако да када Аљбин Курти каже да за њега не постоји Бриселски споразум онда не знам тачно у чему је проблем да Срби нису у институцијама”, додаје премијерка.

“Дубоко сам разочарана како међународна заједница поима људска права”
Када је реч о међународној заједници, премијерка истиче да је дубоко разочарана њиховим поимањем људских права, основних демократских вредности, као и одоговором на низ провокација Аљбина Куртија према Србима на КиМ.

“Ако погледате само какав је био децембар – почео је тиме што је Курти поставио Ненада Рашића да буде представник Срба на КиМ у приштинским институцијама, човека који је на изборима добио 0,17 одсто гласова. Нисмо имали адекватну реакцију Брисела, имали смо реакцију која је позивала обе стране на деескалацију. Нисам тачно сигурна шта је у том тренутку урадио Београд, као и Срби на КиМ”, навела је Брнабићева.

Указала је да је тек након оштре реакције председника Александар Вучића уследила нешто јаснија осуда тога.

“Тако је почео децембар и децембар се приводи крају ко зна како, али за сада са више од 16 бруталних провокациј , кршења Бриселског споразума, упадима до зуба наоружаних припадника косовске полиције, специјалних снага Росу на север КиМ што значи брутално кршење Бриселског споразума”, наводи.

Истиче да су Срби са КиМ тражили само да се поштују основна људска права и да се противправно приведени Дејан Пантић бар зна где је и да ли је добио лекове, као и да се се и даље није чуо са својом породицом.

“Имате европске институције које све то ћутке гледају, само посматрају немо”, наглашава премијерка.

“Плашим се ескалације”
Кфор је блокирао пункт Јариње бодљикавом жицом, примећена је повишена борбена готовост, косовски специјалци наоружани марширају данима по северу КиМ.

“Плашим се ескалације, ми ћемо учинити све да сачувамо мир и какву такву стабилност иако нажалост не видим да постоји било каква стабилност за Србе на КиМ”, додаје.

Подсетила је да су само у децембру приведена четворица Срба – Гаврило Милосављевић, пензионер, расељено лице са Косова и Метохије који живи у околини Београда.

“Отишао је човек сам у полицију у општини Исток да пријави противправно одузимање његове имовине и ухапшен је и задржан тамо”, додаје.

Поред њега, приведени су и Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић.

“Од тога су и Дејан Пантић и Слађан Трајковић били припадници косовске полиције, ако су имали било шта против њих не би они били припадници или су могли у том тренутку да их гоне за нешто шро су починили или наводно починили. Они су приведени само да би се Срби застрашили и да би се додатно унела нервоза међу Србе на КиМ, да би дошло до ескалације ситуације и то је оно што мене плаши”, истиче Брнабићева.

“Разумем да је Србима на КиМ доста свега”
Истиче да ће Београд и даље наставити да води разговоре са међународном заједницом, пре свега са Бриселом, као и да се свакодневно воде такви разговори.

“Председник Вучић је у свакодневном контакту са Србима на КиМ, они се налазе у ужасној ситуацији и ја потпуно могу да разумем да је њима доста свега и да они више немају било какво поверење у представнике међународне заједнице. Ти људи само желе имплементацију Бриселског споразума. Зар је заиста тако много тражити од Европске уније, која је потписала тај споразум и гарантовала његову имплементацију, да после десет година и натера Приштину да га импементира”, упитала је премијерка.

“Мислим да није. Мислим да су Срби на барикадама тамо да би бранили и штитили и подсетили Брисел на Бриселски споразум”, додаје.

На питање да ли верује да ће доћи до већег притиска међународне заједнице на Аљбина Куртија, Брнабићева каже да то очекује.

“Очекујемо од међунардоне заједнице, пре свега од Брисела, али и од Вашингтона, да изврши притисак на Приштину да у најкраћем могућем року крену у имплементацију Бриселског споразума што значи оснивнање Заједнице српских општина,. Добили смо сва уверавања и од стране представника САД Ескобара да ће они то учинити у најкраћем року”, наглашава премијерка.

Поред тога, како каже, од стране Брисела смо у више наврата током децембра чули да пре било каквих нових споразума мора доћи до импементације већ потписаних.

Подели на: