Најновије вести

Брнабићева одговорила Куртију: Србија и КиМ су једна држава

Премијерка Ана Брнабић поручила је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да су за њу Србија и Косово и Метохија једна држава, а да је тзв. Косово непризнато и да га не признају ни Уједињене нације.

 

 

Председница Владе Ана Брнабић је, током панела о Западном Балкану, одговорила Аљбину Куртију, након што је он рекао да је “Косово најуспешнија прича Западног Балкана, и центар развоја демократије и владавине права” и након што је причао о европским интеграцијама тзв. Косова, после чега је модератор упитао премијерку Србије шта мисли о томе и када очекује нормализацију односа са Приштином.

“За почетак само нешто да разјаснимо. За мене то је једна земља, нема их две. Такозвано Косово није призната држава, није чланица Уједињених нација и као што је и сам Курти рекао – њих не признају чак ни све чланице Европске уније, њих пет. Тако да то смо разјаснили”, рекла је Брнабићева.

Она је рекла да сви знају шта је први корак за нормализацију односа.

“Нормализација почиње применом Бриселског споразума, првог документа о нормализацију односа, потписаног пре 11 година. Једна једина ствар коју је Приштина требало да уради јесте оснивање ЗСО. Након 11 година, они то нису урадили. Понављам 11 година нису имплементирали нешто за шта је гарант Европска унија”, рекла је премијерка.

Нагласила је да је Србија у потпуности посвећена миру и стабилности.

“Ми живимо за мир у стабилност, то је наш основни циљ. Али као што сам рекла, познато је шта је услов за то, а то је формирање Заједнице српских општина”, закључила је Брнабићева на панелу.

Премијерка Брнабић учествује на 18. Бледском стратешком форуму који окупља све лидере Западног Балкана, уз учешће председника Европског Савета Шатла Мишела, као и премијера Словеније Роберта Голуба.

 

Подели на: