Најновије вести

Број несталих и даље забрињавајуће велики

У Грачаници обележен Међународни дан несталих

 

Поводом Међународног дана несталих у Грачаници су се окупиле породице, родбина и пријатељи који више од две деценије трагају за својим најмилијима. Они су са скупа послали поруку да никада неће престати да траже истину. Још једном је поновљен захтев да се све архиве отворе и да се настави са ископавањима на локацијама за које постоји сумња да могу бити масовне гробнице.
-Године пролазе а ми са нашим болом, тугом, неизвесношћу и даље чекамо. И даље смо без одговора, а починиоци злочина су на слободи. Са жаљењем морам да кажем да се сва питања о нашим несталим налазе у дубокој сенци политичких преговора. Зато питам, има ли правде за наше жртве? Ко се то игра са људским судбинама? Докле ће наши киднаповани бити само НН лица? Докле ће бити бројке, питала је по ко зна који пут Силвана Маринковић, представница Удружења породица киднапованих и несталих у Грачаници.
На скупу у Грачаници прочитана су писма Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и Црвеног крста Србије.
Весна Бошковић, која је говорила окупљенима испред Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, рекла је да је број несталих и даље забрињавајуће велики, али да они нису и никада неће бити само статистички податак.
Испред Комисије за тражење Црвеног крста говорио је Дарко Гвоздовић истакавши да је њихов задатак да подигну свест људи по питању несталих лица и да је свака информација за њихов проналазак драгоцена.
Према подацима Ресурсног центра у Приштини на КиМ се још увек трага за 1.617 особа српске, албанске и других националности несталих пре и за време ратних сукоба.
Скуп у Грачаници организовали су Удружење киднапованих и несталих лица КиМ, Дом културе и Међународни комитет Црвеног крста.

М.Ч.

Подели на: