Најновије вести

Чен: Вучић и Си планирају односе са стратешке позиције

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо верује да ће бити све више кинеских инвестиција у Србији и истиче да шефови држава две земље, Александар Вучић и Си Ђинпинг, придају велику пажњу билатералним односима и планирају их са стратешке позиције.

 

чен је у интервјуу за Политику истакла да је Србија прва међу земљама централне и источне Европе и једина на Балкану са којом је Кина успоставила свеобухватно стратешко партнерство.

“Практична сарадња Кине и Србије је по обиму највећа, по садржају најопсежнија, а по облику најразноврснија. Када говоримо о овом региону, најинтензивнија је комуникација између председника Си Ђинпинга и председника Александра Вучића”, истакла је амбасадорка.

Чен је нагласила да је став Кине по питању Косова и Метохије јасан и доследан.

“Кинеска страна поштује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, разуме и подржава легитимне захтеве Србије по овом питању. Сматрамо да је у оквирима Резолуције 1244 Савета безбедности и других релевантних резолуција најбољи начин да се реши питање Косова и Метохије и да заинтересоване стране путем дијалога постигну обострано прихватљиво решење”, поручила је она, додајући да Кина цени напоре српске стране у проналажењу компромисног решења путем дијалога.

Чен, која је од 1996. до 1999. године била аташе, трећи секретар у амбасади Кине у СР Југославији, каже да је, када је овај пут дошла у Србију, била импресионирана напретком у развоју, који је наша земља постигла. Она је истакла да је приметила доста нових грађевина, продавница, ауто-путева, као и то да се свуда гради. “Упркос свим потешкоћама, српски народ се увек залагао за независност, слободу и толеранцију према светској различитости, чему се ја дубоко дивим”, рекла је амбасадорка.

Чен је нагласила да кинески народ осећа велику блискост са Србијом. “Ступањем на снагу споразума о безвизном режиму између Кине и Србије, све више и више кинеских држављана жели да посети Србију. Тако је 2016. године 18.000 кинеских туриста, а 2018. године њих 102.000 посетило Србију. Ове године тај број и даље расте”.

Амбасадорка сматра да ће бити све више и више кинеских инвестиција у Србији. “Након компаније ‘Линглонг’ почела је и изградња фабрике за производњу аутоделова кинеске компаније ‘Минт’. Кинеско предузеће је купило неке акције Икарбуса, железара ХБИС у Смедереву и рудник Зијин у Бору непрекидно повећавају своја улагања како би модернизовали предузећа”.

Такође, како је навела, убрзава се развој пројеката индустријског парка у Београду, док су преговори око пројекта изградње кинеско-српског индустријског парка пријатељства у Смедереву у завршној фази. “Изградња ова два индустријска парка привући ће више кинеских малих и средњих предузећа да инвестирају у Србији”.

На питање да ли се Кина плаши квота за извоз челика, које је увела ЕУ и тога како ће да послује железара у Смедереву, она је указала да је квота највећи изазов за развој железаре. “Без утицаја фактора квоте, железара би се још боље развијала и дала већи допринос економском развоју Србије”, уверена је амбасадорка.

Упитана да прокоментарише то што се често говори да стратешко партнерство између мале земље као што је Србија, и велике земље и економије каква је Кина, није могуће, Чен каже да су резултати који су постигнути током развоја односа две земље најбољи одговор на такав став. Она је додала да иако су Србија и Кина географски удаљене и одликују их различите националне прилике, постоји дубоко традиционално пријатељство наша два народа.

“Наша економска сарадња је изузетно комплементарна”, рекла је Чен, наводећи да је успешан развој билатералних односа Кине и Србије показао да разлике у историјској позадини, друштвеном систему, идеологији, моделу развоја и величини не могу бити препрека у развоју међудржавних односа.

Подели на: