уторак, 17. маја 2022. | 15:56
Најновије вести

Четврти фестивал “Шилд” у Грачаници

Четврти Међународни фестивал средњовековних вештина и заната “Шилд” одржаће се у Грачаници од 21. до 23. јуна 2019. године у дворишту ОШ “Краљ Милутин”.

 

Фестивал организују ТО Грачаница и удружења за очување средњовековних вештина и заната “Ред Змаја” из Грачанице, “Бели Орлови” из Београда и “Културно-просветна заједница” Косова и Метохије.

На фестивалу се очекује више од сто учесника из Србије, Мађарске, Словеније, Македоније и Хрватске који ће својим присуством учинити да се на пар дана оживи дух средњег века у Грачаници.

Предвиђено је да фесивал почне у петак у 15 часова отварањем средњовековног кампа за посетиоце. Камп ће за посетиоце током фестивала бити отворен током целог дана.

Поред тога, у суботу ће и сами посетиоци моћи да буду део фестивала, тако што ће се пријавити за такмичења у рвању, бацању копља, стреличарству и бацању секира.

У 20 часова ће сви љубитељи музике моћи да уживају у концерту средњовековне музике коју изводи група “Куд Бух”.

Оно што је новитет ове године је да ће у недељу, уједно и завршном дану фестивала бити приређена средњовековна свадба у манастиру Грачаница.

У 14 часова ће бити додељене награде најбољим такмичарима на фестивалу, а након тога уследиће затварање фестивала.

Међународни фестивал средњовековних вештина и заната “Шилд” се организује четврту годину заредом, а Туристичка организација Грачанице се из године у годину труди да програм који организује буде све богатији, како би посетиоци били што задовољнији.

Организовање фестивала су подржали: Општина Грачаница, Мађарска амбасада у Приштини и Министарство за културу и информисање Републике Србије.

Медијски покровитељ фестивала је РТВ Грачаница а помоћ у организацији фестивала пружају и Дом културе Грачаница и ОШ “Краљ Милутин”.

Подели на: