недеља, 05. фебруара 2023. | 11:18
Најновије вести

Човић: Тешке изјаве током кампање на КиМ, додатни притисак на Београд

Четири дана уочи парламентарних избора на КиМ, истраживања јавног мњења показују да ће највише гласова освојити лидер Самоопредељења Аљбин Курти. Некадашњи шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић за РТС каже да су Приштини потребне нове политичке елите, којих тренутно нема. Понавља да Србија треба да се држи својих националних интереса и резолуције 1244.

 

 

Небојша Човић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да не верује да ће Аљбин Курти моћи сам да формира владу, иако би то желео.

“Видим да најављује са Османи да неће правити коалицију после избора, али тешко да неће морати. Могао би можда да позове Харадинаја, али Харадинај није фактор решења него фактор проблема. Он, као и сви слични њему треба да буду склољени и да се придруже онима у Хагу”, оценио је Човић.

Према његовим речима, Приштини су потребне нове елите, а проблем је што ни Курти није нов.

“Тешке изјаве се дају о референдуму и припајању с Албанијом, то ће све бити додатни притисак на Србију и међународну заједницу”, навео је Човић.

“Бајденово писмо – недипломатски и ружан гаф”

Кад је реч о честитки америчког председника Бајдена и писму упућеном председнику Србије поводом дана државности, Човић каже да је то недипломатски и веома ружан гаф.

“Дипломатска правила налажу да амбасада у земљи домаћина пише такав текст, па онда шаље у централу. Дакле, то је овде у Београду написано и то је некоректан потез. Као и онај потез да смо ми свет”, истакао је Човић додајући да се Бајден није променио.

Човић сматра да упркос свему Србија треба да остане на свом курсу.

“Ми треба да бранимо своје националне интересе, који се заснивају на Уставу и резолуцији 1244. Имамо и Вашингтонски споразум, у којем смо изразили добру намеру, а ту је 80 одсто везано за Америку, не за нас”, рекао је Небојша Човић.

“Француско преиспитивање признања било би иновативно решење”

Небојша Човић подржава сарадњу Србије и Француске, али каже да је начин на који Запад води политику према Београду такав да нас гура према Русији и Кини.

“Сарадња је у реду, али морамо да будемо веома опрезни и мудри. Нема ту пријатељства, него интереса. Што се тиче разграничења, поделе, има столице, нема столице, пријатно би ме изненадило да иноватно решење Француске буде преиспитивање признања Косова. То би било иновативно решење”, нагласио је Човић.

Подели на: