Најновије вести

Чувајмо име Христово и достојанство

Лапље Село прославило црквено -сеоску Свету Петку.

 

Празничном литургијом и литијом око храма Свете Петке у Лапљем Селу, прослављена је црквено -сеоска слава. У цркви која је саграђена пре 81 годину, окупило се неколко стотина верника из Лапљег Села, односно целог централног дела КиМ.
Литургију једној од најпоштованијих светитељки у православном свету – Светој Параскеви Трновој – служио је отац Иларион, игуман манастира Драганац уз салужење свештенства епархије. У својој беседи окупљеним верницима отац Иларион је поручио да је стрпљење први корак на путу спасења и да све што чинимо у животу, од пољопривреде до науке, учи нас да треба да остваримо своје спасење кроз труд.
– Црква је никла из труда светих апостола, светих отаца цркве и пре свега светих мученика. Данас прослављамо једну из мора светих мученика, младу жену која није презала од тога да исповеда Христа онда када је то било забрањено, када се страдало и када су људе стављали на тешке муке, рекао је отац Иларион и додао да у свим тешкоћама, тескобама и недаћама, страдање има смисла када смо уз Господа. Он је позвао народ да се не одриче олако вере, да је не продајемо и да знамо да нас, заједно са Светом Петком,у насељима небеским очекује већа наслада ако будемо сачували име Христово и достојанство.
Света Параскева рођена је у Риму од побожних хришћанских родитеља и одмалена је васпитана у благочешћу и страху божијем. Када је одрасла исповедала је веру у време безбожних царева римских који су прогонили хришћане, и када су многи подносили муке за своју веру. Многа чуда је Господ пројавио преко ове дивне светитељке, многе је она обратила у веру праву, али оно што њу највише одликује је њена љубав према Христу.
-Света Петка је нама посебно битна јер нас подсећа на то да треба да трпимо, страдамо и да страдање има смисла. Да је то у коду нашега бића, нашег народа, то опредељење да ћемо све да истрпимо за царство небеско. То царство није нека имагинарна будућност него оно почиње сада и овде, у овој светој литургији.

Да се ове литургије држимо, да се ње не одрекнемо и да на ничему другоме не заснивамо наше биће јер све остало ће да нас изневери. Једино ће Бог до краја да остане веран, он не може да изневери и он нам се јавља кроз ову свету литургију. Света литургија коју служимо нас учи како да водимо домаћинство, како да обрађујемо земљу, како да водимо општину, како да се води држава, рекао је игуман Драганца.
Прослава црквено сеоске славе настављена је у поподневним сатима манифестацијом ‘Златне руке Косовске девојка”, коју је организовало Удружење пословних жена „Авенија“ из Лапљег Села. Уследио је културно-уметнички програм уз наступ фолклорних група и младих солиста.

М.Ч.

Подели на: