понедељак, 05. јуна 2023. | 08:40
Најновије вести

Чувамо породице и улажемо у развој

Академија поводом Дана општине Грачаница

 

Општина Грачаница слави Малу Госпојину као своју славу. Тим поводом је у великој сали Дома културе одржана Свечана академија на којој је председник општине Грачаница Срђан Поповић захвалио свима који су својим радом и залагањем допринели развоју општине Грачаница и обећао да ће упркос пандемији општина наставити са реализацијом пројаката и развојних планова.
Свечанох академији присуствовали су представници Епархије рашко-призренске, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађана Марковић Стојановић, државни секретар у министарству образовања и народни посланик Скупштине Републике Србије Милан Савић, директори општинских одељења и одборници СО Грачаница.
Обраћајући се присутнима Поповић је рекао да је у насталој епидемиолошкој ситуацији на руководству општине био тежак и мукотрпан посао који је обављен, како је казао, лавовски, али да се упркос овој пошасти градило и помагало породицама.
-Сабрали смо се данас на празник Мала Госпојина да обележимо Дан наше општине. Ове године скромније него претходних због пошасти са којом се цео свет носи.То не умањује нашу посвећеност празнику и нашем дану у којем се подсећамо свега онога што смо радили и постигли и најавимо нове планове.Готово је пола године прошло од тренутка када смо шватили да нови вирус, затвара наше куће и ограничава сваки део нашег живота.На почетку тог периода суочили смо се са тешким изазовима у здравству и успели да савладамо озбиљне проблеме, панику и непознанице које прате ову болест, рекао је Поповић и додао да су уз подршку наше Владе и Канцеларије за КиМ успели да сачувају здравствени систем и да омогуће његово нормално функционисање.
Поповић је рекао да се стварају услови у којима ђаци добијају најбоље образовање.
– Желимо да наши родитељи имају достојанствену старост и подршку, спроводимо пројекте којима се развија наша општина, збрињавамо социјално угрожене породице и младе брачне парове, радимо на решавању еколошких проблема и унапређујемо живот наше омладине. То је нит која нас покреће и мотивише, рекао је Поповић на академији.
На свечаној академији поводом дана Општине Грачаница отац Саша Митровић, секретар еперхије рашко призренске у беседи је позвао све да остану на путу Светосавља. Он је пренео благосов епископа рашко призренског Теодосија председнику општине Срђану Поповићу у свим мештанима поводом данашњег празника.
-Слушајући реч и вољу божију треба да будемо несебични и да будемо братољубиви а никако самољубиви. Честитам паразник и славу председнику општине и грађанима Грачанице са жељом да свима нама и онима који воде ову општину и народ Пресвета Богородица буде путоводитељка да нас научи да останемо народ божији и хришћани православци“, поручио је у беседи отац Саша Митровић.
На свечаној академији приказан је кратак документарни филм о достигнућима општине Грачаница у периоду између два празника.

М.Ч.

Подели на: