Најновије вести

Чување и презентација националног блага бедем за одбрану националног идентитета

Чланови КУД-а ”Копаоник” из Лепосавића вратили се са фестивала фолклора из Уједињених Арапских Емирата.

 

Пуне су двадсет две године постојања и рада КУЂа ”Копаоник” у Лепосавићу, а гостовали су на свим континентима, обишли преко двадсет земаља и забележили преко две хиљаде јавних наступа у земљи и иностранству. Ових дана вратили су се из Абу Дабија, где су учествовали на медјународном фестивалу фолклора, националном фестивалу Уједињених Арапских Емирата , где су учествовали фолклорни ансамбли из целог света, а који је трајао три месеца.
Лепосавић, 10. Марта- Чланови КУЂа ”Копоаоник” из Лепосавића, вратили су се ових дана из Абу Дабија, пуни лепих утисака из ове арапске земље, где су имали изузетну прилку да наступају са најбољим саставима из многих земаља света и презентују фолклор и културу Србије. По њиховм речима било је ово незаборавно искуство.
Дјордје Лакушић, уметнички директор КУЂа ”Копаоник”, човек који руководи овим друштвом од његовог оснивања пре двадесет две године каже да је ово био изузетан фестивал и по свеукупној организацији у време пандемије Корона вируса и по величанственим наступима фолклорних група различитих светских култура и нација.
-Овај фестивал у Абу Дабију је можда најдужи који се организује у свету и трајао је три месеца, а ми смо у Уједнињеним Арапским Емиратима боравили месец дана и присуствовали његовој завршници. Фестивал се разликује од свих који се организују у Европи, како по временском трајању, тако и по броју учесника, фолклорних група из целог света и свим пратећим садржајима који се смењују у све време трајање фестивала. Ми смо на најбољи начин настојали да представимо нашу земљу, локалитет са којег потичемо Косово и Метохију, и с правом могу рећи да смо били веома запажени на фестивалу. Пандемија Корона вируса, која је захватила целу планету омета све активности, али беспрекорном организацијом уз придржавање свих мера, све је прошло у најбољем реду. Ми смо отишли са негативним тестовима на Корона, али смо били још пар пута тестирани у Дубаију и Абу Дабију. На сву срећу, сви чланови нашег ансамбла били су здрави и здраво смо се вратили, што је најважније, каже Лакушић.
Културно уметничко друштво ”Копаоник” ушло је у трећу деценију постојања, а иза њих је величанствен успех, каквим се може похвалити мало друштава. Наступали су широм земље, региона и света и на преко две хиљаде јавних наступа успешно презентовали нашу земљу Србију и фолклор Срба са Косова и Метохије.
-Сећам се почетака, који нису били лаки, али великим радом, ентуијазмом и пре свега посвећеношћу наших члановаа данас смо препознатљиви где год да наступамо. Сав свој елан уградио сам у нове кореографије , мотивисао нашу омладину да се посвету раду у КУЂу , да наставе да негују нашу народну традицију и обичаје , јер је национално благо светиња и бедем за одбрану националног идентитета, истиче Лакушић.
Било је много лепих година, наступа у гостима и дочекивања гостију. И у једном и у другом случају умели су да се покажу и као добри гости и домаћини, а то је у свему најбитније, када се сабирају учинци. А тога је свестан и први човек овог КУЂа , који мало са сетом примећује да што се више нижу успеси нагомилавају и протекло време. Нада се да ће његово успешно руководјење овим ансамблом имати ко да наследи.
– И самном и без мене ово Културно уметничко друштво мора да настави да ради. Само ћу ја вероватно његове наступе једнога дана посматрати из публике, али и то је саставни део живота и лепо је и то дочекати, каже Лакушић.
А очекује их ове године богат програм наступа , како у нашој земљи , тако и у иностранству. Као и сви надају се, да ће ова опака болест бити заустављена и да ће се уживати у свему ономе што живот пружа, а песма и игра су свакако медју првим приоритетима.
– Након овог фестивала у Абу Дабију, одакле смо се сви вратили пуни лепих утисака, настављамо нашу активност. У плану нам је да дигитализујемо досадашњи рад, да нашу публикацију ”Повратак ишодишту”, направимо као видео пројекцију у трајању од 80 минута, а ту си и остали технички делови нашег плана рада за ову годину, али свакако да се највише радујемо наступима. Биће то велики наступи у Нишу, Чачку и Београду, а у плану су и концерти у региону у градовима Бањалука, Требиње, Херцег Нови и Беране. Неће изостати ни инострана турнеја, а ако то епидемиолошка ситуација буде дозвољавала у плану је велики Госпојински сабор, медјународног карактера овде у Лепосавићу , на северу Косова и Метохије, где ћемо настојати да окупимо наше пријатеље широм света и покажемо се као добри домаћини, наглашава Лакушић, говорећи о плановима до караја ове године.
В.Вукојевић

Подели на: