Најновије вести

Чување сећања на најпознатијег прозног писца

Конкурс за књижевну награду ”Тома Радосављевић”

Kрајем ове године од свих приспелих радова, стручни жири одабраће три најбоља рада, која ће бити награђена установљеном књижевном наградом ”Тома Радосављевић”
Лепосавић, 8. новембра – Центар за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу био је иницијатор установљавања книжевне награде ”Тома Радосављевић” и ево лепа пракса одржава се већ десетак година у знак сећања на највећег прозног писца и педагога на овим просторима, Тому Радосављевића.
Покојни професор Тома Радосављевић ( 1928 – 2006) ,родом из села Борчане у општини Лепосавић, стекао је основношколско образовање у позним годинама, а као велики заљубљеник у књижевност стекао је тада високошколско образовање и био омиљени професор генерацијама ученика у Средњој школи у Лепосавићу. Писац је више романа, чија је тематика борба нашег народа против Османског царства, међу којима је најпознатији ”Јањичар”, преведен на више светских језика.
Књижевна награда под његовим именом додељује се пар година након његове смрти надареним младим ствароцима у области књижевног жанра, песма и прича- приповетка. До сада су ову награду добили бројни млади ствараоци, а кроз њу чува се сећање на омиљеног професора и пре свега најпознатијег прозног писца овог поткопаоничког краја.
И ове године расписан је конкурс на који могу да предају своје радове, под шифром, литерарни ствароци, а стручни жири крајем године одабраће најбоље радове којима ће бити уручене ове награде у присуству потомака писца Томе Радосављевића.
В.Вукојевић

Подели на: