Најновије вести

Да будемо достојни потомци својих предака

У Лапљем Селу прослављена Света Петка, храмовна и сеоска слава

 

 

Литургијом, литијом око црквеи резањем славског колача у Лапљем Селу обележена је храмовна и сеоска слава. Литургију је у присуству неколико стотина верника служио отац Андреј, игуман манастира Црна Река, уз саслужење свештенства Епархије рашко-призренске.
Он је у својој беседи верницима поручио да буду достојни потомци славних предака и да чувају своја имања за генерације које долазе.
-Треба да будемо достојни потомци својих предака. Да претрпимо, и да знамо да све што претрпимо има свој смисао а да све у овом световном животу има свој крај. У будућем, вечном, животу сва та наша трпљења донеће славу. Донеће оно чему сви треба да тежимо а то је заједница са Господом, рекао је отац Андреј и додао:
Ако будемо истрајали у ономе што смо, ако будемо истрајали у ономе што је за нас Србе Косовски завет, ући ћемо у царство небеско. Немојмо да нас новац или било које друге насладе овога света одвуку од онога што је за нас суштински важно, а то је од наше Цркве, Господа и да нас одвуку од онога што јесмо, односно да не постанемо нешто што ми као народ нисмо.
Домаћин славе ове године био је Милош Живић из Лапљег Села који је свима честитао празник и пожелео пуно здравља. Верници који су у великом броју присуствовали литургији и литији око цркве рекли су нам да су црква и вера веома важни када је опстанак Срба на овим просторима у питању. Да је црква уточиште сваког од њих.
Света великомученица Параскева Римљанка, у народу познатија као Света Петка Трнова, поштована је у нашем народу. Родом Римљанка, преподобна мученица Параскева, рођена је у хришћанској породици у другом веку. После смрти својих веома имућних родитеља сву наслеђену имовину поделила је сиромашнима и замонашила се. Због вере у Исуса Христа била је затварана, мучена и на крају убијена око 140 године нове ере.
По налогу бугарског краља Асена пренесена је у Трново и сахрањена у цркви названој њеним именом. Њене мошти су касније пренете у Цариград. За празник Свете Петке Трнове у храмовима Српске православне цркве служи се празнична литургија.
М.Ч.

Подели на: