Најновије вести

Да коло буде доступно свима

Ансамбл ”ВЕНАЦ’ и званично почео процес дигитализације.

 

 

Ансамбл народних игара и песама ”Венац’ је прва установа културе на Косову и Метохији која је почела процес дигитализације. Запослени у поменутој установи кажу да је циљ да њихов уметнички рад путем интернета буде доступан свима. Подсетимо, они на свом репертоару имају више од 30 кореографија.
Према речима Снежане Јовановић, директорице Ансамбла ”Венац’, током 2020. године радили су на формирању Центра за дигитализацију. За ту намену од стране Министарства културе и информисања Републике Србије издвојено је милион динара.
-Купљена је рачунарска, електронска, фото и видео опрема у вредности од милион динара. Купљени су и лиценцирани програми за аудио и видео монтажу, као и програм за музичко компоновање. Ансамбл је тако створио услове да започне дигитализацију свог административног рада, али ће упоредо, и пре свега, радити на дигитализацији свог уметничког рада а све у циљу заштите нематеријалног културног наслеђа са простора Косова и Метохије, рекла нам је директорица и додала да желе да целокупни уметнички рад презентују путем дигитализације. То значи да неће само снимати кола и спотове већ ће дигитализовати корак, односно начин на који се игра коло, како би свима био достуан.
-Кроз пројекат ”Заиграј и ти коло” то ћемо приказати на сајту и јутјуб каналу, истиче Јовановићева.
У претходна три месеца организовали су и обуку за двоје запослених за процес дигитализације који ће радити по упутствима директора и чланова Уметничког савета Ансамбла ”Венац’.
Први производи Центра за дигитализацију су нови сајт Венца (www.ансамблвенац.рс) као и видео спотови који су почели да се пласирају од првог јануара. Ансамбл ће у наредној години уложити још милион динара за додатне техничке услове Центра за дигитализацију.

М.Ч.

 

Подели на: