Најновије вести

Да прво испуним реч Господа

Школе у Лепосавићу свечано обележиле школску славу- Савиндан.

Светосавска Академија одржана је у Центру за културу ”Сава Дечанаћ’, а у галерији овог објекта уприличена је изложба дечјих ликовних радова на тему обележавања Светог Саве. Свој дан свечано је прославила и матична библиотека у овом месту која носи име ”Свети Сава”.
Лепосавић, 27. Јануара- Светосавска Академија почела је интонирањем химне ”Боже правде”, а потом је почео богат културно уметнички програм. Празник Светог Саве присутним ученицима школа из Лепосавића и свим присутним гостима честитала је Мирјана Бараћ, директорица Основне школе ”Лепосавић”. Она је између осталог казала да је образовање најважнији стуб за развој и просперитет једног друштва и да млади на темељима православља и светосавља треба да стичу знање и развијају се.
– Сви ми који смо на задатку Светог Саве још од оснивања наше државе Немањића, вођени смо мишљу да се најтеже битке никад не добијају оружјем, већ постојаном, јаком и продорном речју, чему нас је наш велик светац научио. Зато поштовани ђаци речју коју смо вам дали, на почетку вашег образовног пута, свест о косовском завету, нека буду речи које ће вас одвести далеко у свет науке и образовања, политике, културе и уметности, али нека вас те исте речи увек враћају вашим коренима, јер ми старији све наде полажемо у вас. Без вас поштована децо ни ми немамо будућност. Свети Сава није желео славу и моћ. Свој живот је посветио Христу и био је пун љубави према њему, према слободи, према Србији и српском роду. Својом речју изборио је круну за Стефана, а у Никеји међу много јачим од себе изборио се аутокефалност наше цркве. Зато нас овај подвиг обавезује да будемо обједињени више него икада, јер са нама данас слави сваки гртад где постоји српска школа и српска црква. Историја нас учи да никада није било лако носити православни крста, а данас је свима јасно, да смо ми Срби на бранику православља, а да је светосавље наш идентитет, казала је госпођа Бараћ.
И сам Свети Сава рекао је ,,да прво испуним реч Божју”. Тако је и напустио очев двор и у седамнаестој години отишао на Свету Гору. Свети Сава је касније помирио завађену браћу, утицао је на ширење просвете, јер је знао да српски народ не може без просвете да ствара своју националну културу, ни цивилизацију, ни праву независну државу. Архимандрит Сва изабран је и за првог самосталног српског архиепископа. Његов подвиг остаје за наук сваком Србину.
У пригодном културно уметничком програму, ученици Основне школе у Лепосавићу извели су рецитал посвећен Светом Сави,” Много је векова прошло и много ће још те проћи, а Свети Сава живи у нама”.
У завршној поруци, директорица Основне школе ”Лепосавић” истакла је, обраћајући се ученицима, који су наша будућност, ”драги ученици, реч коју смо вам дали на почетку школовања, калите у вери и православљу и где год вас пут однесе дигнуте главе , са снагом вере градите Србију”.
Ученицима и свим присутнима празник је честитао и Радош Михајловић испред локалне самоуправе. У свим школма у преподневним часовима сечен је славски колач, а за ученике је ово био радни, ненаставни дан.
Свој дан свечано је прославила и матична библиотека ”Свети Сава ” у Лепосавићу, а завршна манифестација је светосавски бал за све просветне раднике ове општине. У галерији Центра за културу уприличена је и изложба дечјих ликовних радова на тему Светосавља.

В.Вукојевић

Подели на: