Најновије вести

Да се такав злочин никад не понови

У Грачаници обележена 25. годишњица од НАТО бомбардовања на Савезну Републику Југославију

 

 

У Грачаници је 25.годишњица НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије данас у преподневним сатима обележена парастосом и полагањем венаца испред крста у дворишту овдашњег Дома културе подигнутог у част стадалима.
Догађају су присуствовали мештани Грачанице и околних села, људи из јавног политчког живота и домена културе централног Косова и Метохије и представници Канцеларије за Косово и Метохију Ово је било још једно подсећање на немили догађај, који представља преседан у савременој историји човечанства нападом на једну суврену државу, који је извршен мимо одобрења Савета безбедности
Испред Канцеларије за КиМ окупљенима се обратила се шефица бироа ове канцеларије у Грачаници, Милинка Миторвић која је уз остало нагалсила да 17. и 24. март представљају два најтрагичнија догађаја модерне српске историје

-За бездушне трговце смрћу били смо добра прилика за богаћење.Постали смо цифре и колатерална штета. Гле чуда они“ милосрдни анђео“, а ми колатерална штета. И сам је Бог плакао те прве ноћи када је злокобна сирена објавила да наше небо није више слободно. Окупирало га је хиљаду и сто борбених авиона. Извели су за 78 дана, близу 20.000 борбених летова. Испоручили су 20.000 тона разорног експлозива, 36 хиљада тона касетних бомби. Мету и циљ нису бирали. Гађали су децу, жене, старце, оболеле, труднице , што значи да им није било битно шта и где гађају. Земља Србија постала је српска Херошима.Одмах након објављивања ваздушне агресије гађано је 50 што војних, што цивилних циљева. Међу првима су били Приштина, аеродором Слтина. Аеродром је био мета гађања читавих 78 дана и ноћи- казала је уз остало Митровић. Подсетивши на немиле догађаје током НАТО агресије она је нагласила да се тако нешто никада не понови.

-Ми са овог места можемо да поручимо и да пошаљемо једну поруку мира, да се овако нешто никада не понови, а те ране „милосрданог анђела“ сигурно никад неће зацелити, јер су оне и данас отворене. И данас плаћамо цену тог осиромашеног уранијума –нагласила је Милинка Миторић.

Директорица Народне библиотека у Грачаници Бранкица Костић обративши се окупљенима пред спомен облежјем у Грачаници , посвећеном страдалима током НАТО агресије такође је подсетила на тај монструозни догађај.

-Окупљени око споменика, меморијала, гробова, памтимо ту такозвану хуману цивилизацију. Сећамо се ми слободе и цене којом је плаћена, јер заборав би био још један злочин , а само сећање на слободу нама не дозвољава да се предамо ропсту и окупацији. Још увек плаћамо ту агресију. Карцином и друге болести изазване радијацијом стресом, загађење, косе нас као младу млечику.За нас право и правда остају ипак два супростављена термина .Чувамо сопствени идентитет, чувамо ту сопствену посебност. Можда смо због тога и били толико мета, што нисмо забораву предали ко смо, шта смо , колико смо могли да будемо усправни у свакој тешкој ситуацији , у свакој глади у сваком ропству. Што нисмо предали своје светосавље , што и даље живимо косовским заветом.Ово је само један у низу скупва када славимо жртве хероја. Помен тих жртава није само болно сећање , већ и подсећање на завештање , да издаја никада нама није била опција нити избор.Бог душу да прости свим страдалима. Живела Србија- поручила је Бранкица Костић.

Песму Ратака Поповића „Пунолетство смрти“, посвећену трогодишњој деовјчици која је страдала у НАТО бомбатдовању, током обележавања НАТО агресије у Грачаници, говорила ученица Хелена Поповић.

Организатори обележавања у Грачанци од 25.гдишњице НАТО агресије на СРЈ у којој је учествовало 19 земаља били с су Епархија рашко-призренска, Културно просветна заједница Косова и Метохије и Дом културе Грачаница.

Подсетимо током НАТО агресије на СРЈ погинуло 2.500 цивила, међу којима је било и 89 деце, а рањено је око 6000 особа. Срушени су бројни мостови, уништена локана инфраструктуреа .Бомбардоване су здравствене установе, школе, амбасаде, медијске куће,цркве , манастири у многим градовима и селима широм СРЈ.

С.И.

Подели на: