среда, 07. децембра 2022. | 21:57
Најновије вести

Дачић: Ако нам неко доноси “нон пејпер”, губи време

Ако неко жели да донесе неки “нон пејпер” са условима у вези с Косовом и Метохијом, нека не губи време, јер Србија неће пристати ни на какве уцене, поручио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

 

 

Поводом најављене посете Београду и Приштини европског посредника за дијалог о КиМ Мирослава Лајчака и заменика помоћника државног секретара САД за Европу Метјуа Палмера, он је за ТВ Пинк казао да је реално очекивати да ће ЕУ и САД наступати заједно на Западном Балкану, јер се, како каже, променио њихов однос.

Дачић је додао да очекује тешке притиске у вези с решавањем питања Косова и Метохије, али је истакао да је, међутим, ситуација на терену сада другачија и да Србија више није у ситуацији да “само ослушкује и гледа како реагују господари”.

“Притисак ће се појачати, али све зависи од политичког руководства које је у Београду, а ми нећемо пристајати на уцене. Ако неко планира да донесе нон пејпер у Србију, нека не губи време”, рекао је Дачић.

Указао је на много пута поновљени став председника Србије Александра Вучића да Србија жели компромис и договор, али да не прихвата никакве уцене који би подразумевале признање Косова.

“Увек смо били за дијалог, никада нисмо били за то да потпишемо нешто, а да касније не придржавамо као што је радила Приштина. Биће тешких притисака, али ако неко жели коректан однос, ми смо ту”, казао је Дачић.

Упитан да ли ће “нон пејпер” можда бити резултат најављених посете Лајчака и Палмера, Дачић је казао да те посете могу бити образложене тиме да су прошли избори на Косову, и да се види каква ће даље бити ситуација када је реч о наставку дијалогу, али да више од тога не може да се очекује јер, како је рекао, влада у Приштини још није формирана.

“Та влада ће бити веома екстремна, одбијали су било какав дијалог, није то ништа сада оптимистично у смислу да је албанска страна невина, а да у нама неко гледа кривца, то више није тако”, рекао је Дачић.

Он је рекао да ће у понедељак 1. марта бити реализована прва активност у међустраначком дијалогу, видео конференција на којој ће као председник Скупштине Србије разговарати са делегацијом Европског парламента коју ће предводити Дејвид Мекалистер.

Након тога ће, каже Дачић, бити заказан дијалог са странкама и истиче да, ако учествују ванпарламентарне странке, треба позвати не само тзв. бојкот опозицију већ све странке које имају значај на политичкиј сцени.

Дачић је навео да ишод дијалога треба да буде сагледавање да ли и шта треба поправити у изборним условима и нагласио да је спреман да води дијалог који треба да буде конкретан, а не начелног карактера и да се “држе политичке тираде”.

Како је рекао, део опозиције очекује да ће ЕП у оквиру међустраначког дијалога бити на њиховој страни и уценити власт да прихвати њихове захтеве, о којима, каже, није обавештен, већ је чуо у медијима.

“Имаћемо активности на међустраначком дијалогу, али нећу дозволити да се од тога прави спектакл, а да у другом плану буде све што радим, борба за животе људи и за вакцинацију, питање економије, борба против криминала и корупције, питање регионалне стабилности и заштите нашег националног и државног интереса,”, нагласио је Дачић.

 

Подели на: