среда, 15. марта 2023. | 10:14
Најновије вести

Дачић: Амандмани у ЕП као средство притиска на Србију

Председник српске скупштине Ивица Дачић оценио је данас да је циљ амандмана на извештај о Србији у Европском парламенту у којима се помињу случајеви Крушик, Јовањица, Савамала итд. притисак на Србију и њено руководство.

 

 

У једном од амандмана на извештај известиоца за Србију Владимира Билчика наводи се да ти случајеви изазивају велику пажњу јавности и да би морали бити решени.

“Имају сви право на амандмане, видећемо шта ће од тога бити прихваћено. Не треба да нас чуди ништа, у питању је додатни притисак на Србију. То је добро опробан рецепт када желе да остварују одређене геостратешке интересе”, рекао је Дачић за телевизију Хепи.

Ту се, додао је, може уочити она народна: “кога кара, а коме приговара” јер се, по његовим речима, дају разни предлози и амандмани, али се, заправо, циља “лично председник (Александар) Вучић”.

“Савамала, Крушик, Јовањица, шта се тражи? Није речено, Вучић или његов брат… А то се очекује из ових амандмана. Што се не каже да се придружују личним нападима на Вучића”, упитао је Дачић.

Посреди је, додаје, интерес глобалне политике и жеља да се ослаби улога Србије и што више притисне кључ политичке стабилности како би се лакше остваривали други интереси.

Он је у том контексту поменуо и наставак притисака на Србију који ће ићи преко ЕП, чији би посланици требало да посредују у другој фази међустраначког дијалога власти и опозиције о унапређењу изборних услова.

“Спремамо се да буде друга фаза међустраначког дијалога. А, видите, на Косову су одржани избори без међународних посматрача. Зашто су одржани избори без међународних посматрача? Као да је Косово оличење демократије!?”, истакао је председник Скупштине Србије.

Он је казао и да многи у Србији желе да интернационализују разна питања.

Дачић је рекао да се у Србији расправљало о извештају ЕП о напретку из октобра прошле године и да је закључено да је потребно учинити напоре да дође до унапређења у вези са свим критикама и запажањима који су оправдани.

Навео је да се један део тиче парламента, а други осталих државних структура.

Упитан да оцени изјаву председнице тзв. Косова Вјосе Османи да ће лобирати да се пониште Бриселски и Вашингтонски споразум, Дачић је навео да се ради о “глупостима и замајавањима”.

“Председник САД Џозеф Бајден се толико забринуо да не зна прошто шта ће да ради”, иронично је констатовао Дачић и додао да то што прича Османијева нико разуман из Европе и САД неће прихватити.

Објаснио је да је нови амерички државни секретар Ентони Блинкен у време када је потписиван Бриселски споразум био у администрацији САД.

Осврћући се на приказивање филма “Дара из Јасеновца”, Дачић је казао како је добро што се српско друштво “ослободило” прича о тој теми, што бележе и кинематографија и књижевност.

“Могу само да поздравим то што је снимљен филм. Веома је битно да овде није реч о пропаганди већ о историјском сећању. Хвала Гаги Антонијевићу, а желим да захвалим и бившим логорашима који су тада били деца на сведочењима. Треба што више слушати од сведока. Податак да је убијено 29.000 деце, па има ли већег злочина од тог?”, упитао је Дачић.

Подели на: