Најновије вести

Дачић: Без Бриселског споразума Косово би било држава

Председник парламента Ивица Дачић, који је као премијер у име Београда потписао Бриселски споразум 2013. године, каже да је данас, девет година касније, сигуран да би без тог документа Косово и Метохија одавно било заокружено као призната држава, а питање је, додаје, да ли би тамо уопште било Срба.

 

 

Ивица Дачић у изјави за Тањуг каже да је Бриселски споразум био максимум могућег.

“Ми смо и тада, и сада хоћемо, много више за Србију и за српски народ на Косову и Метохији, али морамо да дођемо до тога да постане и реално. Да нисмо тада имали Бриселски споразум, ја сам сигуран да би Косово и Метохија одавно било заокружено као међународно призната држава и велико је питање да ли би тамо уопште још било Срба”, навео је Дачић.

Каже и да је споразум далеко од идеалног и од тога да испуњава наше интересе у вези са Косовом и Метохијом, али је резултат политике коју води председник Александар Вучић чији је циљ био да заустави заокруживање косовске државности и да ствари врати за преговарачки сто.

“Ми смо у томе успели. Од потпуне пропасти дотадашње косовске политике, када се Србија није питала ни за шта, а Косово добијало по једно међународно признање дневно, учинили смо да то остане отворено питање које без Србије не може да буде решено”, истиче Дачић.

Подсећа и да је признање Косова заустављено, а Београд успео у томе да чак 18 држава, чланица УН, увери да повуку своје признање.

Дачић је поручио и да је Београд огорчен што ни после девет година Приштина није испунила своју једину обавезу из Бриселског споразума, а то је да формира Заједницу српских општина, што је, истиче, окосница Бриселског споразума и мора да буде испуњена.

“Одавно нема изговора за то што Приштина није урадила. Ми смо наше обавезе испунили, онако како смо се и обавезали, али њихова једина обавеза и до данас није извршена”, јасан је Дачић.

Указује и да то више није питање за Приштину него за међународне посреднике и да је њихова дужност да натерају Приштину да изврши своју обавезу, истичући да, све док се то не догоди, док Заједница српских општина не буде формирана, сваки даљи разговори о неким другим питањима неће имати значаја.

“Они имају начин да натерају Приштину да се придржава потписаног и ми хоћемо да видимо резултат. После тога можемо да разговарамо о свим другим отвореним питањима и ми смо за то спремни, као што смо и увек до сада били конструктивни када је реч о дијалогу”, рекао је Дачић.

Подели на: