Најновије вести

Дачић: Циљ Куртија заузимање севера, само не знам дал је луд или ово ради уз нечији пристанак

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић поручио је данас да је акција косовске владе и слање специјалних јединица Росу на север Косова заправо генерална проба како ће реаговати Србија и међународна заједница.

 

 

Дачић је на Курир телевизији рекао да је „питање је ко је сада ментор овог што се догађа… Немачка, САД, неко други, а и ћутање је знак одобравања“.

„Дошли су на север Космета без најаве што им иначе није дозвољено… Хоће међународну заједницу да доведу пред свршен чин. Они су то већ урадили, а толерисање једне такве политичке ситуације доводи баш до оваквих ситуација као на Јарињу“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да је ова тема била актуелна још кад су били започети преговори у Бриселу, у октобру 2012. године.

„Тачи и ја смо тада потписали споразум, а његова суштина било је формирање Заједнице српских општина што до дан-данас није спроведено. Гарант тадашњег потписа била је Кетрин Ештон и ЕУ“, рекао је Дачић.

Он је указао на “низ догађаја који су се догодили, а које је међународна заједница толерисала као и ово што се сада догађа: увођење такси 100 одсто, формриање тзв. војске Косова, пријава за чланство у Унеско и друге међународне заједнице, суђења Србима широм Косова”.

„Овде је суштина заузимања севера Космета. Тај Курти се понаша као да ништа пре њега није било. Само не знам дал је луд или ово ради уз нечији пристанак. Они не желе договор“, рекао је Дачић.

Шеф српског парламента је подсетио да је ово на Јарињу генерална проба како ће реаговати Србија и међународна заједница.

„Оно што ме највише нервира јесте то гласно ћутање и овде код нас, уопште немате никаквих реакција. Крив је Вучић, Дачић, само то чујете али не и предлоге шта даље“, казао је Дачић подсетивши да је Курти био у у затвору у Нишу, а да је Коштуница потписао акт о помиловању.

Подели на: