Дачић: У овом тренутку није могућ наставак преговора

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да не очекује да ће у понедељак на седници скупштине посвећене Косову и Метохији бити речи о конкретном предлогу Србије за решење косовског питања и оценио да то не би имало политичку сврху јер у овом тренутку није могућ наставак преговора Београда и Приштине.

 

“Мислим да неће бити разговора о томе, не можете да идете с неким предлогом кад нема услова за наставак преговора, то не би било политички сврсисходно”, рекао је Дачић, одговарајући на питање да ли ће се у понедељак у парламенту чути шта је предлог Србије за решење питања КиМ.

“Преговарачке стране у БиХ нису пре Дејтонског споразума у парламенту говориле шта ће да буде пре потписивања. То треба да буде резултат неких преговора, али сад смо далеко од тога, јер Албанци мисле да ће Србија пристати на независност Косова”, навео је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, Србија нема потребе да усваја платформе, као што је то учинила Приштина, и истиче да је њена платформа у ствари Устав у којем се каже да је Косово део Србије. “Годинама истрајавамо на нечему сто су наши принципијелни ставови, али на томе се не може постићи договор, јер оно што ми желимо, Албанци неће, а ми нећемо оно што они траже”, рекао је Дачић.

На питање шта је тачно значила идеја разграничења, с којом је пре више од годину дана први изашао у јавност, Дачић је рекао да није дошло до ситуације да се води дијалог о томе јер та идеја никада није била тема у Бриселу. “То су била размишљања да се отворе таква питања, јер нас ЕУ присиљава да до уласка постигнемо споразум о нормализацији односа за који нико не зна шта ту треба да пише. Кад је требало да се седне и разговора о томе, уведене су таксе”, подсетио је Дачић.

Упитан зашто се говори да је одбачена идеја о којој јавност није била детаљно обавештена, министар је казао да председник Вучић то говори на основу реакција у домаћој јавности и зато што су поједине политичке странке то дочекале на нож не шватајући да је то један од компромисних предлога с којим Србија може, али и не мора да изађе.

Говорећи о дипломатској офанзиви коју води по питању КиМ, Дачић је истакао да Косово више нема већину ни у једној међународној организацији и нигде не може бити примљено без сагласности Србије. “Видећемо ко ће још повући признање. Председник Конга ми је обећао да неће променити став, Мадагаскар је добио новог председника, али неће мењати одлуку о повлачењу признања, такође Свазиленд, Того и Гана веома добро разумеју и тешко да ће икада гласати за Косово”, уверен је шеф српске дипломатије.

Упитан о коментарима да његово лобирање међу афричким и азијским земљама нема много смисла, Дачић је подвукао да Косово више нема подршку 116 земаља. “Ако је то бесмислено, зашто се онда Американци толико љуте и траже да престанемо с тим. Када је Барбадос у фебруару прошле године признао Косово, то се у Приштини славило уз ватромет и сматрало се важним, а кад неко из Африке повуче признање Косова, онда то није важно”, приметио је Дачић.

Подели на: