Најновије вести

Дачић и Димитрију: Кипар ће увек бити уз Србију

Председник Скупштине Ивица Дачић разговарао је с председницом Представничког дома Кипар Анитом Димитрију, која је поручила да ће та земља увек бити уз Србију. Дачић је истакао да је Кипар увек имао разумевања за проблеме с којима се Србија суочава у одбрани суверенитета, као што је, како је казао и Србија имала за кипарски проблем.

 

Анита Димитрију је после састанка с Ивицом Дачићем, послала српском народу поруку да ће Кипар увек бити уз Србију.

“Желим да вас уверим да ће Кипар бити увек уз Србију”, поручила је Димитрију у Скупштини Србије и оценила да постоје изузетни односи између две земље који се, како каже, даље морају унапређивати.

Наводећи да су јој прве посете по избору на ту функцију биле посете Грчкој и Србији, Димитрију је истакла да су управо те две земље највећи пријатељи Кипра, посебно Србија којој је јасна борба коју Кипар води, јер је, како каже, “води и сама”.

“Морамо отворити нове перспективе у развоју наших односа и да развијемо још боље изузетне односе који већ постоје између наших земаља, да унапредимо међупарламентарну и дипломатску комуникацију и да ојачамо наш глас и делујемо заједно у циљу заштите међународних права”, рекла је она новинарима у Скупштини Србије.

Дачић је казао да је Кипар највећи пријатељ Србије у Европи, наводећи да је та земља увек била на нашој страни и имала разумевања за проблеме са којима се суочавамо у одбрани суверенитета, као што је, каже, и Србија имала разумевања за кипарски проблем.

Истакао је да Београд жели да унапређује билатералне односе, као и да пријатељство треба неговати без обзира колико се оно подразумева.

“Ми често имамо више контаката са земљама које нас не разумеју него са онима које нас подржавају, зато је важно да наставимо сарадњу”, поручио је Дачић.

Нагласио је да је Кипар увек био уз Србију и да се, између осталог, у даљем развоју односа може унапредити и спољнотрговинска размена која сада износи око 60 милиона евра.

Дачић је саопштио да ће председница Димитрију заказати тројни састанак представника парламената Кипра, Србије и Грчке, додајући да се радује даљем развоју односа.

Најавио је да ће се Димитрију сутра обратити посланицима у Скупштини Србије на посебној седници на чему је она изразила захвалност.

Подели на: