понедељак, 10. маја 2021. | 01:00

Дачић: Изјава Тачија и Хотија показује ефекте полтике Београда и Приштине

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да изјава косовског председника и премијера Хашима Тачија и Авдулаха Хотија да се не сме дозволити да дијалог буде технички, већ политички, најбоље показује ефекте политике коју су водили Београд и Приштина.

 

Дачић је подсетио да су представници Приштине отпоцетка дијалога били апсолутно против политичких разговора, трврдећи да је све већ готово и решено, и да Србија само треба да призна тзв Косово, а да је дијалог о техничким питањима.
Додао је да је Србија, на другој страни, отпоцетка тражила политичко решење, тврдећи да ништа није решено, јер нема решења без договора са Србијом.
“И где смо сада? Захваљујући државној политици Србије, на челу са председником Вуцицем, сви сада у свету говоре о потреби политичког решења и компромиса. Ми смо вратили поново питање Косова на дневни ред, иако су неке велике силе и Приштина сматрале да је то завршена прича”, навео је Дачић у изјави достављеној Тањугу.
Истакао је да нису многи срећни због тога и да многима смета јака Србија 9и да “зато и руше Вучића, да му покажу да мора да слуша, а ако неће могу и да срусе”.
Додао је да многи, као Немачка, охрабрују Приштину да не прави било какве компромисе, што показује јучерашња изјава немачког посланика и известиоца за Косово у Савету Европе Петера Бејера да Немачка не пристаје на територијалну размену.
Дачић се запитао како се Немачка није сетила принципа територијалног интегритета када је признавала једнострану сецесију Косова, као и Словеније и Хрватске.
“Јасно је да је сада у Србији више него икад потребно државно национално јединство, само сложна и јединствена Србија може бити јака, а без јаке Србије нема заштите српских националних интереса”, поручио је Дачић.

Подели на: