Најновије вести

Дачић: Један од приоритета Србије очување националног идентитета

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је на 12. седници Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском, да је у времену растућих изазова један од приоритета Србије очување националног идентитета, као и да комплексност тренутне ситуације на Косову и Метохији захтева озбиљан и стратешки приступ.

 

 

Ивица Дачић је у говору на седници захвалио свима на неуморном ангажману Националне комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском и изразио спремност да и у будућности буде настављена добра комуникација и координација између Србије и Унеска.

“У времену нарастајућих изазова један од приоритета Србије је очување националног идентитета, јер, нарочито сада, морамо да удвостручимо напоре на систематичном и свеобухватном наступу у заштити наше традиције и културе. Комплексност актуелне ситуације на Косову и Метохији захтева озбиљан и стратешки приступ, а сведоци смо да се најосетљивији део борбе води управо у међународној арени”, поручио је Дачић.

Како се наводи у саопштењу МСП-а, Дачић је рекао да поносан на чињеницу да су четири српска манастира на Косову и Метохији уписана на Листу светске баштине, јер је препозната универзална вредност верског наслеђа Срба за наслеђе човечанства.

“Нажалост, управо уписани манастири се, вероватно и једини на свету, истовремено налазе и на Листи у опасности, што на најбољи начин показује опсег претњи и ризика којима је наша заоставштина на Косову и Метохији изложена”, рекао је Дачић.

Више него икад нам је, како је рекао, потребно шире уједињење у заштити виталних националних интереса на Косову и Метохији, а преко Унеска можемо скренути међународну пажњу на сензибилитет тренутних прилика у јужној српској покрајини.

“Наше заједничке активности последњих година не ограничавају се само на промоцију националног блага попут уписа Мирослављевог јеванђеља, Теслине заоставштине, већ и нотификацију историјских докумената који су обележили судбоносне моменте за Србију и читав свет. Поред тога радимо и на другим мултинационалним номинацијама, а све наше активности сведоче о посвећености Србије развоју међудржавне сарадње и интензивним активностима на међународном плану, чему сте управо ви кроз рад Националне комисије дали лични допринос и печат”, рекао је Дачић.

Поред препознавања материјалног богатства Србије, Унеско је, како је подсетио, крајем прошле године уврстио и српску шљивовицу у нематеријално наслеђе човечанства.

“Иза ове велике вести за све нас стоји посвећени рад наших експерата који овим путем похваљујем, јер неизмерно богатство наше земље добија видљивост на међународном плану управо захваљујући деловању Националне комисије”, рекао је.

О председавању Унеском
Подсетио је и да Србија председава Извршним саветом Унеска у двогодишњем мандату 2022-2023. године што потврђује њену дубоку посвећеност циљевима ове међународне организације.

“Нажалост, са оружаним сукобом у Украјини, све међународне организације се суочавају са политизацијом питања и можемо слободно закључити да је поларизација у међународним форумима очигледна. У оваквим, изузетно тешким геополитичким околностима Србија због своје доследне и независне политике може у својству председавајућег Унеском да помогне побољшавању канала комуникације и проналасцима компромиса, што ће допринети дефинисању и заузимању одговарајућег става према горућим питањима”, рекао је министар.

Дачићје рекао и да је посебно поносан на то што је ангажман Србије више пута похваљен од стране великог броја држава чланица Унеска, што показује да се Србија етаблирала као кредибилан партнер и у мултилатералним оквирима.

Стога је, навео је, реизбор Србије у Извршни савет Унеска у овој години један од посебних приоритета.

“Министарство спољних послова предано ради на задобијању подршке што ширег броја држава чланица Унеска. Желео бих да се посебно захвалим члановима Националне комисије који су се већ активно укључили у припрему наше кандидатуре и да нагласим још једном да једино заједничким залагањем можемо остварити овај циљ”, рекао је Дачић.

“Лично бих вас замолио да у оквирима ваших надлежности наставите да помажете у придобијању поверења за нашу кандидатуру, јер поред активног доприноса заштити идентитетских питања, реизбор Србије у Извршни савет Унеска има и додатну вредност у смислу заштите наших највиших националних интереса”, додао је министар Дачић.

“На крају, останите уверени да је Србија на свим нивоима посвећена премиси из преамбуле Устава Унеска која каже Ратови започињу у свести људи, те се ту мора изградити и одбрана мира”, поручио је шеф српске дипломатије.

Подели на: