понедељак, 29. маја 2023. | 23:46
Најновије вести

Дачић: Косово нема право да буде члан СЕ, по први пут би дошло до прегласавања и сукоба у том телу

Косово има довољан број гласова за пријем у Савет Европе, с обзиром на број земаља у том телу које су га признале, али је питање да ли све оне сматрају да о тој теми сада треба разговарати, изјавио је шеф српске дипломатије за данашњу Политику.

 

 

,,Када је реч о државама које су признале Косово ми најлошије стојимо у Европи”, рекао је Дачић у интервјуу за Политику од недеље, додајући да захтев за пријем Косова није активиран на Комитету министара СЕ, да Ирска то није урадила за време свог председавања, а да сада председава Исланд.

Дачић истиче да Косово суштински не би имало право да буде члан Савета Европе зато што није држава, није постало члан УН, а чланице могу да буду само државе.

,,Први пут би се десило да око пријема неке нове чланице СЕ постоји прегласавање, односно да постоје сукоби, то се до сада није десило”, рекао је Дачић и додао да је то разлог што многе земље нису одушевљене том идејом.

Дачић наглашава да када је реч о ЕУ ситуација је много јаснија, јер се одлуке доносе консезнусом, а да пет чланица Уније није признало независност Косова и немогуће би било да одлука буде позитивна.

Када је реч о могућем уласку Косова у Организацију за европску безбедност и сарадњу случај је исти, и тамо се одлучује консезнусом, рекао је Дачић додајући да је СЕ ,,једино место где би могли да имају неке шансе”.

Дачић је рекао да Исланд као председавајући трпи велике притиске, пре свега Немачке, као што је трпела и Ирска, да се питање пријема Косова стави у процедуру.

,,Међутим, пошто Исланд организује самит држава чланица СЕ у априлу питање је да ли је и њима у интересу да тај скуп протекне у несугласицама”, рекао је Дачић.

Он је источе да је процедура уласка у СЕ таква да се одлука доноси на Комитету министара, односно на састанку шефова мисија у Стразбуру које организују седмично и да то значи да питање чланства Косова може да буде на дневном реду сваке недеље.

,,Ако би питање чланства Косова ушло у процедуру пре самита, за нас се поставља питање да ли можемо да учествујемо уопште на самиту”, рекао је Дачић и додао да би се тада отворила тема нејединства чланица СЕ и да мисли да је у њеном интересу да демонстрира јединство, и да поред Украјине још једна тема не буде доминантна на самиту.

На питање да ли би Србија могла да повуче неки драстичнији потез и иступи из тог тела, Дачић је рекао да треба процењивати шта је ту интерес Србије и да се Србија без борбе неће сагласити за пријем Косова у Савет Европе.

,,Осим државности као формалног услова, они не испуњавају ни политичке услове да уопште буду кандидат”, рекао је Дачић.

 

Подели на: