Најновије вести

Дачић: Курти ће имати милион идеја како би доказао да има оно што нема – државност

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, коментаришући потезе Приштине и косовског премијера Аљбина Куртија који угрожавају Србе на Косову, попут укидања српског динара, рекао је данас да ће Курти имати милион идеја како би доказао да има нешто што у ствари нема, а то је државност.

 

 

Курти ће имати милион идеја које су везане за то да истакне нешто што нема, а то је државност. Његова идеја је да обасипа новим ескалацијама”, казао је Дачић на ТВ Пинк.

Како је додао, баш као неко коме је потребно доказивање јер сви други знају да је супротно, тако и Приштина свуда хоће да напише “Република Косово”.

“То вам је тако као да сте на овој шољи у студију написали назив емисије, као да грађани не знају која је емисија у питању или нисте довољно познати па треба да напишите, али то вама није потребно. Међутим, неко ко нешто нема, свуда ће да напише управо да би доказао. Они су и на гласачким листићима написали Република Косово само да би доказали да имају државу. Проблем је што међународна заједница то толерише и кажу да не могу да изврше притисак на Куртија. Па, они ништа не могу”, навео је шеф српске дипломатије.

Истиче да је ситуација у вези Косова турбулентна, као и да је потребна државна политика која ће се базирати на томе да Србија чува територијални интегритет и суверенитет, али уз мудру политику и друге националне интересе.

“Потребна нам је мудра политика која ће се базирати на томе да нећемо признати независност Косова и дозволити чланство у УН, а да имамо с друге стране мудру политику да све то остварујемо не нарушавајући националне интересе и мислим да је то политика којом ће се руководити и наредна влада”, казао је Дачић.

Коментаришући критике на рачун састанка председника Србије Александра Вучића са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О’Брајеном, Дачић каже да је он у погледу региона којим се бави за Србију битна адреса.

“Ваљда би сви требало да буду задовољни што се Вучић састао са њим јер резултат тог састанка је саопштење Стејт департмента које макар показује разумевање за проблеме са којима се Срби на Косову суочавају, а који су сви кршење Резолуције 1244”, казао је Дачић подсећајући на саопштење Стејт департмента у којем се тражи да Косово преиспита одлуку о Уредби којом се укида динар.

Говорећи о притисцима које Србија има са Запада, Дачић каже да се они “не либе да отворено кажу да треба то и то да урадимо, може ово, не може оно”.

“Кажу није ништа лично и кажу треба да урадите до уласка у ЕУ. Ми кажемо: добро, када је улазак, али нико нам то не каже, већ кажу урадите, па ћемо да видимо када је улазак”, каже Дачић и напомиње да је ипак циљ Србије прикључење у ЕУ јер нам то следује и геостратешки.

Осврнуо се и на своју посету Уганди где је присуствовао самиту Покрета несврстаних.

“Бриселу се не свиђа што сам био у Уганди, они мисле да ми не треба да се бакћемо са тим земљама, кажу ако хоћете у ЕУ не можете у Покрет несврстаних. Добро, ми нисмо више члан иако смо и оснивачи, али помажемо том покрету”, каже.

Дачић наглашава да је Покрет несврстаних објективно политички на нашој страни по питању територијалног интегритета и суверенитета и у том смислу указује да велики број земаља чланица тог покрета није признао Косово.

“Морамо активно да учествујемо, тешко бисмо успели да са свим тим земљама имамо билатералне сусрете”, истиче и као пример потребе за контактом са тим земљама и наводи да је, како каже, “некоме после 5. октобра 2000. године пало на памет да затвори амбасаду у Танзанији”, која је након неког времена признала Косово.

“Ми морамо да тражимо партнере и пријатеље, они нас мало боље разумеју него ови са Запада јер су имали сличне проблеме. Наставићемо добре односе са тим земљама”, казао је Дачић.

Подели на: