Најновије вести

Дачић: Мароко подржава територијални интегритет Србије

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је данас у Рабату да је пријатељство Србије и Марока засновано на историјским везама, да се две земље подржавају у међународним организацијама и да је Србија веома захвална Мароку на подршци територијалном интегритету наше земље по питању Косова и Метохије.

 

 

Дачић, који борави у дводневној посети Мароку, разговарао је са председником Представничког дома Парламента Хабибом Ел Малкијем о сарадњи Србије и Марока, истичући да су две земље стари пријатељи и да се подржавају у међународним организацијама.

Подсетио је да се ове године обележава 60 година од првог Самита несврстаних, који је одржан у Београду на позив тадашњег југословенског председника Јосипа Броза Тита, а да је на тој конференцији учествовао и марокански краљ Хасан Други.

“Наше пријатељство и данас траје, изузетно смо задовољни развојем наших билатералних односа и веома смо захвални Мароку на подршци коју нам пружа у питањима тероторијалног интегритета као што је питање КиМ”, рекао је Дачић.

Нагласио је да Србија има велико разумевање за политику и ставове Марока у решавању одређених отворених питања, као што је Западна Сахара истичући да је питање територијалног интегритета неспорно и да треба да се темељи на одлукама УН.

“Сматрамо да предлог за аутономију у оквиру мароканске државе треба веома озбиљно да се разматра у свим светским форумима. Србија и Мароко подржавају једни друге по овим питањима која су за нас најважнија”, рекао је Дачић.

Истакао је да Србија и Мароко желе да негују пријатељство и кроз сарадњу Посланичких група пријатељства, као и да унапређују економску сарадњу.

Дачић је изразио задовољство због посете Мароку истичући да је у званичној посети тој земљи био и као премијер, министар полиције и министар спољних послова и изразио је задовољство што се поново срео са Ел Макијем.

“Задовољство што поново видим свог пријатеља са којим се трећи пут срећем, он је био у посети Србији приликом инаугурације председника Вучића”, казао је Дачић.

Председник српског парламента изразио је жаљење због жртава пандемије ковида-19 у Мароку, истичући да и Мароко и Србија имају добре резултате у вакцинацији становништва против вируса корона и да су обе земље обезбедиле значајан број вакцина различитих произвођача.

Дачић је навео да је Србија, осим успеха на здравственом плану, и у економском смислу стабилна, и да је раст БДП на веома високом нивоу и једном од највиших у Европи.

У делегацији Скупштине Србије, која је у посети Мароку, су и потпредседник Скупштине Србије Муамер Зукорлић и председница Посланичке групе пријатељства са Мароком Тамара Пилиповић.

Подели на: