Најновије вести

Дачић: Ми Приштини ништа не верујемо, спремни смо да најоштрије бранимо државне и националне интересе

Министар спољних послова Ивица Дачић позитивно је оценио наставак дијалога Београда и Приштина, уз поруку да смо ми спремни за разговор и компромис, али да на најоштрији начин бранимо своје националне и државне интересе.

 

 

Када је Ричард Гренел саопштио да има обећање од Приштине да ће они престати да шаљу захтеве за учлањење у међународне организације и да лобирају за нова признања, ми смо већ првог дана рекли да Приштини ништа не верујемо и све оно што су до сада радили је било засновано на лажима почев од самог формирања институција такозваног независног Косова, једностраних аката, лажи којима су обасипали јавност – о геноциду на КиМ, Рачку…”, истакао је Дачић.

Како је напоменуо, Приштина не само да није поштовала своју реч, већ није поштовала ни свој потпис.

“Све оно што су потписали приликом склапања Бриселског споразума, попут Заједнице српских општина, све је остало празно слово на папиру. Због тога за нас ово што је Хоти саопштио није неко изненађење, јер од почетка нисмо веровали да ће тако да буде. Иза леђа Србије, а ми то знамо, али не верујем и иза леђа међународне заједнице, они настављају да лобирају, разрађују могућности за учлањење у различите међународне организације”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, овде није реч о томе да ли се инатимо са Приштином, па не желимо да они буду чланови међународних организација.

“Овде је реч о томе да њима уопште није интересантно чланство у тим организацијама, већ желе да покажу да су равноправни са Србијом и тиме створе основу за даље кораке на учвршћивању такозване независности”, навео је Дачић.

Каже да постоје три сегмента.

“Први сегмент је тај да ми њима ништа не верујемо, да су све слагали до сада, међународна заједница на то ћути, а да ли би ћутала да је нека земља сада повукла признање? Вероватно би нас сви осуђивали. Они некако сматрају да Приштина има право, а да ми немамо право да се боримо за интересе наше државе. Трећи сегмент свега тога јесте да уколико дође до захтева за учлањења у међународне оргнизације наставићемо акцију за повлачење признања”, навео је Дачић.

Како је додао, то је омогућило да се притање признања врати на сто, јер када смо почињали дијалог 2012. године тема су била само техничка питања.

“Пре неколико дана је Тачи од Хотија тражио да дијалог буде политички и да се не спушта на технички ниво. За осам година се ситуација променила. Опет се трага за политичким решењем, а то значи да ништа није готово”, рекао је министар спољних послова.

Он је подестио да Приштина у ГС УН сада може да добије највише 93 гласа.

До сада је 18 држава повукло признање независности такозваног Косова и то је историјски успех за Србију, оценио је шеф српске дипломатије.

“Ово мора бити један активан и динамичан процес”, рекао је Дачић и подсетио да велике силе отворено лобирају за тзв.Косово.

“Једностраним актима Приштине, која су претила да угрозе мир на овом простору, дијалог је доведен у фазу клиничке смрти”, подсетио је Дачић и нагласио је да је добро да је дијалог настављен, али да се мора поставити и питање шта је до сада имплементирано.

Подели на: