понедељак, 29. маја 2023. | 23:56
Најновије вести

Дачић: Мора да постоји правда и за српске жртве

Председник Скупштине Ивица Дачић изјавио је данас да је тешко предвидети да ли ће судски процеси против бивших припадника тзв. ОВК за ратне злочине над Србима на КиМ завршити пресудама, али да је важно да се о томе прича јер мора да постоји правда и за српске жртве.

 

 

Дачић је подсетио да је Суд за ратне злочине фомиран на захтев Савета безбедности УН и да би био формиран и да то није урадила Приштина која сада, како је оценио, бежи од реалности и жели да га укине.

“Један од захтева Приштине на састанку у Белој кући била је одредба да се заједно залажемо да се укину међународни судови”, рекао је Дачић за ТВ Хепи.

На подсећање да је бивши председник привремених приштинских институција Хашим Тачи помињао иницијативу о проглашењу опште амнестије и за Србе и за Албанце, када је реч о ратним злочинима, Дачић је навео да је то уобичајено после ратних дешавања, осим за најтежа дела, али да би требало применити не само на КиМ, већ и у БиХ, Хрватској…

”Ми смо то предлагали годинама, али они то не желе, јер мисле да само Срби треба да одговарају за ратне злочине”, рекао је Дачић.

Коментаришући оптужбе из Приштине да је наводно починио ратне злочине на КиМ и позиве да буде саслушан пред судом, Дачић је казао да се деведесетих није бавио државним пословима, већ да је био портпарол СПС, за разлику од Фатмира Љимаја и осталих припадника ОВК који су, како је рекао, били у шуми и убијали Србе.

Упитан за ишод америчких избора, Дачић је поновио да не очекује промену нове америчке администрације према Србији и одбацио тврдње да наша земља може да сноси последице зато што је, наводно, индиректно учествовала у изборној кампањи Доналда Трампа.

”Трамп је као председник заказивао спољнополитичке активности, шта је требало Србија да уради, да каже да ће сачекати да ли ће он поново бити изабран за председника”, прокоментарисао је Дачић.

Изразио је уверење да са Бајденом неће бити повратка у деведесете када је реч о односу САД према Србији уз оцену да се могу тражити ”нијансе” у различитом приступу Бајденовог или Трамповог тима одређеним проблемима, као што је дијалог о Косову и Метохији или питање амбасаде у Јерусалиму.

”Бајден је деведесетих био један од најжешћих и најактивнијих када се говорило о кривици Србије и српског народа, али то је прошлост”, рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Додао је да је Бајдена упознао 2009.године, када је као потпредседник САД посетио Србију и да су се после тога више пута срели, те да је била очигледна промена његове реторике и става према нашој земљи. ”Бајден је тада био умерен, говорио је о потреби помирења око КиМ, да се превазиђу проблеми, да је историја ‘највећи непријатељ будућности”’, испричао је Дачић.

На питање о новој функцији, Дачић је казао да као председник парламента има другачији начин рада и друге приоритете него када је био у извршној власти, као и да не може да реагује на ствари као што је, каже, случај када је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић удаљила са састанка директора ”Србијагаса” Душана Бајатовића.

”Питали су ме како реагујем на то. Рекао сам: ”мене сте нашли да питате, ја сам председник парламента, не бавим се тривијалним питањима”, рекао је Дачић.

Подели на: