Најновије вести

Дачић на панелу о родној равноправности у Бечу

Другог дана Светске конференције председника парламената, бечког самита у организацији Интерпарламентарне уније, председник Скупштине Србије Ивица Дачић упозорио је, на панелу о родној равноравности, да су ванредни услови у којима живимо већ скоро две године допринели растућој дискриминацији над женама.

 

Интерпарламентарна унија је најстарија глобална организација националних скупштина основана далеке 1889. Проблеми се мењају, али изазови брзе промене остају. Оба данашња говора председника српског парламента Ивице Дачића била су интонирана у опрезном оптимизму.

Дачић са председницима парламената Јерменије и Кипра
Председник Скупштине Ивица Дачић састао се у Бечу са делегацијом парламента Јерменије, коју предводи председник Ален Симоњан.

Дачић и Симоњан разговарали су о билатералним односима Србије и Јерменије, јачању сарадње два парламента, те даљем унапређењу свеукупне сарадње две земље.

Претходно, Дачић је разговарао и са председницом парламента Кипра Анитом Деметриоу.

Насиље над женама расте, поготово под пандемијом, констатује Дачић, али законодавна тела су препознала ту забрињавајућу динамику и кренула у супротстављање тренду. Улога парламената је да препознају друштвене аномалије и понуде ефикасне одговоре. Дачић је скупу пренео српска искуства са недавним променама законодавства која снаже родну равноправност.

“Србија на време препознала негативна кретања и отворила веома широку друштвену дискусију о борби против дискриминације у новим условима, што је резултирало доношењем нових и модерних закона у парламенту, чији је циљ између осталог, додатна заштита права жена”, рекао је Дачић.

Дачић је навео и да је Србија пре неколико месеци усвојила нову Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици од 2021. до 2025. године, што ће, како је истакао, бити један од приоритета у раду Владе Србије.

Председник српског парламента се захвалио што је тема спречавања дискриминације жена и девојчица, због значаја који има, стављена на дневни ред конференције Интерпарламентарне уније (ИПУ).

У другом делу конференције, посвећеном стабилности институције националних скупштина, Дачић је још једном истакао фактор ковида као јаки негативни утицај. Пандемија је била велики изазов за демократска начела и институције, јер је све присиљавала на тешке и брзе одлуке, чиме је у деловима електората отворен простор за кризе неповерења.

Опрезан оптимизам стиже и са других страна.

“Вучемо конопац на истој страни, идемо истим путем”, сматра шеф аустријског парламента Волфганг Соботка.

Парламенти су прва линија одбране демократије, изјавио је Дуарте Пашеко, председник Интерпарламентарне уније.

Како изгледа када та линија падне, говорила је донедавна посланица у авганистанској скупштини, Фавзиа Кофи. Кабул је гробље живих, поручила је с говорнице.

Најкраћи опис бечког самита би гласио: Свет је опасно место – може ли се законом против тога.

Подели на: