Дачић: Наставак дијалога у интересу свих

Министар спољних послова Ивица Дачић изразио је наду да ће Приштина чим пре укинути таксе, које је увела новембра 2018. године на робу из централне Србије, како би дијалог био настављен.

 

Дачић је рекао да Србија жели да се таксе што пре укину да би се наставио дијалог.

“Наставак дијалога је у интересу свих, не само Београда, већ и Приштине”, рекао је Дачић одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву лидера Демократског савеза Косова Иса Мустафе да би требало укинути таксе без реципроцитета.

Дачић каже да та изјава показује да у Приштини има различитих приступа – од Мустафиног до оних који сматрају да таксе не би требало укинути, а неки, истиче, “траже нови алиби” зашто да не укину таксе.

Приметио је да је питање укидања такси било актуелно протеклих дана, те да су се о томе оглашавали амерички, немачки, француски званичници, као и званичници ЕУ.

“Неки од њих су се директно осврнули на идеју Аљбина Куртија да би требало да се уведе принцип реципроцитета, а да ни он сам не зна шта то значи. Интенција је да се безусловно укину таксе и да се тиме поново покрене дијалог”, закључио је Дачић.

Шеф српске дипломатије каже да је означавање Косова са звездицом и фуснотом на регионалним скуповима договорено између Београда и Приштине пре него што се почело са дијалогом на високом нивоу, а навођење Косова без звездице било би кршење тог договора.

Дачић је тако прокоментарисао то што је на једом скупу у Албанији самопроглашена држава Косово означена са звездицом и фусноту, а то је наишло на оспоравање у приштинским медијима, уз навођење да је учињено онако како Србија жели.

“Албанија се понашала у складу са правилима, како се понаша Европска унија и како се организују скупови у оквиру регионалног представљања. То је у складу са договором Београда и Приштине постигнутом пре него што је започет дијалог на високом нивоу”, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је указао и да Шпанија пажљиво гледа на сваком скупу како је Косово означено у документима или на форумима, додајући да, ако увиди да није означено по правилима, увек изражава протест.

Подели на: