понедељак, 05. јуна 2023. | 09:29
Најновије вести

Дачић: Настојимо да земље ЕУ које нису признале КиМ оспоре кандидатуру Приштине

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија, осим што се спрема за долазак бројних званичника, ради и на томе да чланице ЕУ које нису признале независност Косова са статусног аспекта оспоре најављену кандидатуру Приштине за чланство у ЕУ.

 

 

Ивица Дачић је рекао за Тањуг рекао да је за Србију поред најављених долазака бројних званичника, важан 15. децембар када постоји могућност да Приштина поднесе захтев за чланство у ЕУ.

“Радимо и на томе да позовемо све државе чланице ЕУ које нису признале Косово да оспоре то питање са статусног аспекта – да не постоје услови да се о томе расправља”, рекао је Дачић.

Министар је додао да улогу у целом процесу има и Чешка као земља која председава ЕУ.

“Видећемо да ли ће захтев одбити или ће бити послати на разматрање, али све то зависи и од председавајућег ЕУ”, рекао је он и додао да се воде разговори и са Мађарском која, иако је признала, не гласа за Косово.

“Трудимо се максимално да се чују наши ставови и да се супротставимо двоструким стандардима. Ако је Ескобар на Косову, не мислим стварно да је (Аљбин) Курти толико луд да ће у његовом присуству да направи веће инциденте. Циљ је деескалација проблема”, рекао је Дачић.

На питање када ће бити представљене ноте земаља које су повуке признање, Дачић је рекао да ће са председником разговарати о томе када је тренутак да се то учини.

“Сачекаћемо апликацију Косова када је реч о ЕУ. Придржавали смо се Вашингтонског споразума, али кандидатуре за чланство у СЕ и ЕУ показују да га Косово не поштује”, навео је Дачић и нагласио да је “оно што је сигурно то да Косово у овом тренутку може да рачуна на 83 гласа од 193 чланице УН”.

Дачић је подсетио да Србију ове недеље очекује неколико вема важних посета од доласка министара за Европу Велике Британије и Француске, до посете министра спољних послова Португала, долазе Ексобар, Лајчак и представници Француске и Немачке за дијалог.

“Требало је да дође, а највероватније ће бити одложена посета саветника државног секретара Блинкена (Дерек Шоле)”, рекао је Дачић.
Дачић је најавио и да би у четвртак Влада требало да усвоји захтев према коме би Србија тражила повратак наше војске и полиције на КиМ на основу Резолуција 12 44.

“Важно је да се сачува мир, да Србија неће бити виновник никаквих инцидената, нити ће давати повод за било каву интеревенцију”, рекао је Дачић.

Нагласио је да Србија позива на поштовање свих међународних споразума укључујући и Резолуцију 1244, Бриселски споразум, а пре свега на то да ситуација на КиМ не може да се решава једностраним актима, као што то Курти ради, јер полиција нема шта да таржи на северу без сагласности Срба.

“Три црвене линије”
“Надамо се да неће доћи до ситуације да Србија мора да разматра друге потезе”, рекао је он и подсетио да Србија има три црвене линије.

Нагласио је да Београд неће поново да разговара о ЗСО, да не размишља нити жели да се призна независност тзв. Косова, ни да се дозволи чланство у УН, као ни физички напади на Србе на КиМ.

“Надамо се да до тога неће доћи и да смо спремни на разговоре да се мирно решавају сви проблеми. Глави извор проблем је Курти и то би међународна заједница требало озбиљно да швати”, рекао је Дачић.

“Куртијева концепција распаљује пожаре”
Говорећи о ситуацији на КиМ Дачић је оценио да Курти сматра да велике тензије које постоје на КиМ представљају пречицу за решавање косовског питања.

“Очигледно је да је његова концепција да распаљује читав низ малих пожара са жељом да се на крају или изнуди хитност у налажењу неког решења које би њему било прихватљиво или да се на неки начин купује време, а да се не разматра суштина тог питања”, објаснио је Дачић.

Према његовим речима, чак и представници Квинте који долазе 17. децембра неће моћи да се не осврну на актуелну ситуацију.

“Неће ту бити тема само неки папири или предлози неких докумената него ви морате да решавате те пожаре које он пали, да их гасите”, рекао је Дачић за ТВ К1.

Дачић је рекао да Србију интересује шта каже Аналена Бербок јер је она министар спољних послова Немачке, али да она мора да буде свесна и да је Ангела Меркел подржала ЗСО.

“Бербок треба да буде свесна да не може да се каже да поштују територијални интегритет Украјине, а не поштују територијални интегритет Србије. Она треба да буде свесна да то што прича има тешке последице”, оценио је Дачић.

“Велике силе се праве блесаве”
Он је рекао да је највећи узрок проблема на Косову то што Курти не поштује Бриселски споразум, а да се велике силе “праве блесаве”.

“Ако сада Бербок или неко други каже да не може да се врати војска и полиција Србије на Косово и да треба игнорисати Резолуцију 1244, шта ми онда треба онда да поштујемо? Вашингтонски споразум да игноришемо? Она мисли да ништа не треба да поштујемо осим онога шта Курти каже”, рекао је министар и истакао да прво мора да се уразуми Курти.

Оценио је да се ни међународној заједници не свиђа ова ситуација и да би хтели да све прође у миру.

“Овде се траже пречице како да се ово питање реши. Ми не можемо да дозволимо да ови са Косова под изговором лажне државе заузму север. Све док постоје УН мора да важи Резолуција 1244. Они би одавно укинули ту резолуцију да могу”, рекао је Дачић и додао да се Запад позива само на оне делове Резолуције 1244 који му одговарају.

Подели на: